Header afbeelding

RECLAME

Drie nieuwe leningproducten bij wooncoop

Door de lage rente rendeert het niet om je geld op je spaarboekje te laten staan. Gelukkig kan je investeren in wooncoop. Zo kan je een positieve duurzame en lokale impact genereren, en toch een goed rendement krijgen op je geld. Daarvoor zijn er nu 3 nieuwe leningproducten waarop je kan intekenen.

De voorbije 5 jaar bracht wooncoop al €18.900.000 in burgerkapitaal samen, ongeveer de helft via aandelen en de andere helft via leningen. 

Voor de leningen hield wooncoop het graag simpel en werd er maar één mogelijkheid aangeboden. Echter, veel van de investeerders vroegen naar een aangepaste regeling waarbij ze ofwel sneller aan hun geld konden, ofwel een hoger rendement konden krijgen. 

Bij wooncoop staken we daarom de koppen bijeen en keken wat we konden aanbieden. Zo kwamen we op de proppen met 3 nieuwe leningproducten. Eén van onbepaalde duur met 1% interest, é´en van 3 jaar met 2% rendement en één van 5 jaar met 3% rendement.

DuurtijdBruto InterestNetto interestOpvraagbaarheid
Onbepaalde duur
(min. 1 jaar)
1%0,7%Op 6 maand
3 jaar2%1,4%Terugbetaling na 3 jaar
5 jaar3%2,1%Terugbetaling na 5 jaar

Belangrijk om te weten

Vooraleer je investeert in een lening aan wooncoop, zijn er wel nog 3 belangrijke weetjes:

(1) Minimum €5000

Een aandeel kopen kan al vanaf €250, maar voor een lening is er heel wat extra administratie. Daarom gaan we pas in op een lening-aanvraag vanaf € 5.000.

(2) Achtergestelde lening

Als je als particulier leent aan wooncoop, dan leen je via een achtergestelde lening. Dit betekent dat de verstrekte lening achtergesteld is ten opzichte van andere schuldeisers (bijvoorbeeld een hypothecaire lening van de bank). In geval van betalingsproblemen bij wooncoop dient eerst de bankfinanciering volledig afgelost te worden waarna pas gestart kan worden met aflossing van de achtergestelde lening. Achtergestelde leningen hebben wel voorrang op aandeelhouders.

De volledige volgorde van de schuldeisers kan je vinden via de FAQ over de achtergestelde lening – klik hier.

(3) ROERENDE VOORHEFFING

De bovenstaande interest op de lening is de bruto interest. De overheid neemt 30% roerende voorheffing op de interest. Gelukkig hoef je hier niets extra voor te doen, wooncoop betaalt deze heffing rechtstreeks aan de overheid, waarna de netto interest direct op jouw rekening terecht komt.

Geïnvesteerd
bedrag
Looptijd
Lening
Bruto interest
per jaar
Roerende voorheffing
per jaar
Netto Interest
per jaar
€10.0005 jaar (3%) €300€90€210
€10.0003 jaar (2%) €200€60€140
€10.000Onbepaalde duur (1%)€100€30€70

Laat je geld renderen

Als je een voor 5 jaar een lening aangaat van €10.000, dan verdien je in 5 jaar tijd €1.050 aan netto-interest! Dat lijkt ons wel veel beter dan de interest die je kan krijgen via een spaarboekje.

Laat je geld renderen in lokale, eerlijke en duurzame woonprojecten. Investeer in één van deze nieuwe lening-producten via www.wooncoop.be/lening

icoon kostendelend_RGB-transparant
icoon cooperatief_RGB_transparant