DE BINNENWERELD

De Binnenwereld, Maldegem

Coöperatief en inclusief wonen

wooncoop wil ook een duurzame woonoplossing bieden aan mensen met een beperking die zelfstandig willen wonen met ondersteuning van een zorgorganisatie. In Adegem, een deelgemeente van Maldegem, werken we aan ons eerste project in die zin. “De Binnenwereld”. Een groep enthousiaste bewoners en hun achterban hebben wooncoop en De Vierklaver vzw onder de arm genomen om samen een unieke woonplek te creëren. Ingebed in de buurt, gedragen door veel mensen.

INFOSESSIE

Kom naar de infosessie op 16 oktober 2019.

Schrijf je hier in, de plaatsen zijn beperkt.

HET HUIS

In dit unieke huis in het hart van Adegem wordt een cohousing met 7 wooneenheden voorzien. Er is veel gedeelde ruimte en een grote groene tuin. De bewoners en hun achterban maken zelf dit woonproject mogelijk. Daarbij worden ze ondersteund door wooncoop cvba als wooncoöperatie, en De Vierklaver als zorgverstrekker.

BEWONER-COÖPERANT WORDEN

Coöperatief wonen in wooncoop betekent dat alle bewoners van wooncoop samen eigenaar zijn van hun woningen, ze zijn bewoner-coöperant. Door het samen zelf te doen sta je sterker dan als klassieke huurder of als individuele eigenaar. Het werkt als volgt:

1. Je neemt deel in de financiering van je woning door te investeren in.

2. Je betaalt een maandelijkse huur. Deze huur stemt overeen met de kostprijs. Wat je eventueel teveel betaalt krijg je achteraf terug.

3. Je bent aandeelhouder van wooncoop en zo heb je inzicht en zeggenschap in hoe wooncoop wordt bestuurd, hoe jouw kapitaal en huur wordt besteed. 

4. Je hebt zeggenschap in hoe jouw woning wordt beheerd.

Interesse om hier te wonen? Laat het weten aan jeroen@wooncoop.be of kom naar de infosessie.

PROFESSIONELE ZORG

Als persoon met een beperking behoud je je autonomie in zorg- en dagbesteding. De Vierklaver voorziet in een professionele wooncoach om je te helpen bij het samenwonen in dit project. Alle bewoners samen financieren met een deel van hun PVF deze wooncoach die gedurende enkele uren per dag woonbegeleiding geeft aan de groep mensen die hier samenwoont.

Heb je vragen over je persoonlijk zorgbudget of hoe De Vierklaver jou kan helpen wonen in De Binnenwereld? 

Neem dan hier contact op De Vierklaver.

COMMUNITY

Om goed samen te huizen is een goede groep uiteraard cruciaal. De wooncoach van De Vierklaver helpt een passende groep bewoners samen te stellen. Daarnaast komen we met de achterban (o.a. de ouders) regelmatig samen om afspraken te maken omtrent het goed beheer van dit mooie huis. 

In De Binnenwereld groeit een fijne community van bewoners, ouders, achterban, vrijwilligers, buren en professionelen. Samen maken we van dit huis een unieke plek om te wonen.

TIMING

De woonst is klaar vanaf september 2019.

INVESTEERDER WORDEN

Wonen op een warme en solidaire manier, dat willen we toch allemaal. Iedereen droomt wel eens van zijn ideale woonplek. Ook mensen met een beperking. Niet in een afgelegen instelling maar midden in het dorp, met alle nuttige voorzieningen binnen handbereik. Gesteund en geborgen door een warme buurt.

Beschik jij over wat slapende kapitaal (klein of groot) waarmee je een duurzaam en sociaal project wilt steunen? Word dan nu coöperant van wooncoop en maak projecten als De Binnenwereld mogelijk.

VRIJWILLIGER WORDEN

Wil je participeren om van dit unieke project een succes te maken? Wil je ook genieten van de warme vriendschap die in dit huis zal te vinden zijn? Dan kan je actief je steentje bijdragen. Een bezoekje brengen, helpen met boodschappen doen, aanwezig zijn, samen met de bewoners de tuin onderhouden, voor de dieren zorgen, een moestuin aanleggen… noem maar op, ook jij kan het verschil maken.

De Vierklaver beschermt en helpt jou om een goede vrijwilliger te zijn.

Schrijf je hier in als vrijwilliger.

VOOR PROFESSIONELEN

Ben je werkzaam in de gehandicapten- of de zorgsector in het algemeen en plan je om een gelijkaardig project als De Binnenwereld samen met toekomstige bewoners en hun achterban op te starten? Laat het ons dan weten via jeroen@wooncoop.be