Een divers, duurzaam en collectief woonproject in het bos
Duurzaamheid en biodiversiteit
De bewoners van cohousing Dikken Eik kiezen voor compact wonen met kwaliteitsvolle gedeelde ruimtes en duurzame technieken.
Een grote troef van de site is de prachtige tuin, waarin de bewoners ruimte willen geven aan natuur en biodiversiteit. Het is evident dat iedereen zorgzaam met de tuin omgaat. Dat betekent geen gebruik van pesticiden en een voorkeur voor inheemse planten. Omdat ze de wilde dieren (eekhoorns, egels, vogels) op de site koesteren, kiezen ze ervoor om geen eigen huisdieren (honden/katten) toe te laten.
Collectiviteit en gemeenschap
Wat iedereen verbindt in dit woonproject, is de wil om meer collectief te wonen en gemeenschap te creëren door rekening te houden met elkaar.
In het project zitten verschillende types units, met een verschillende graad van collectiviteit. Er zijn gedeelde ruimtes waarvan iedereen gebruik maakt: een polyvalente ruimte met keuken, zithoek/bibliotheek en eethoek, een logeerkamer, een waskot en een tuinkot. Alle buitenruimte is gedeeld. Een paar units kunnen ingezet worden voor samenhuizen waarbij alle faciliteiten gedeeld worden, andere units zijn dan weer volledig privé. Op deze manier kunnen er gezinnen van diverse groottes en alleenstaanden terecht.
Wie hier komt wonen, kiest bewust voor een collectieve woonvorm en faciliteiten om samen te gebruiken en onderhouden. Iedereen draagt op hun manier bij aan het project. De bewoners beperken het aantal afspraken en regels tot het strikt noodzakelijke en rekenen op een open mindset en een engagement voor het project bij iedere bewoner. Het tuinontwerp is niet voorzien op veel parkeermogelijkheden, zo streven ze naar een minimaal aantal wagens op de site en werken we voornamelijk met deelwagens..
De bewoners streven naar verbinding met de buurt en zoveel mogelijk toegankelijkheid. Fysieke ontsluiting, door wandel- of fietspaadjes, en uitwisseling met buurtbewoners waarbij bijvoorbeeld samen op het terrein kippen gehouden worden, de gemeenschappelijke keuken ter beschikking gesteld wordt of het zwembad van de buurman kan gebruikt worden.
Een diverse groep met een collectieve spirit.
De bewoners geloven in de meerwaarde van diversiteit onder de bewoners. Liever een diversiteit in leeftijden, culturen, en levensstijlen dan eenheidsworst. Ze maken daarbij geen strikte keuzes in profielen, de samenstelling van de bewonersgroep kan veranderen in de tijd. Een meer diverse groep zorgt voor een beter gebruik van de collectieve delen zoals de groepskeuken en tuin. De bewoners streven ernaar om bewoners met veel en weinig eigen startkapitaal te kunnen samenbrengen. Ze proberen ook een solidariteitsunit mogelijk te maken.
Wil jij hier ook komen wonen. Volg dan een infosessie. Schrijf je hier in.