Header afbeelding

Talkshow en pre-screening

Op zondag 26 juni 2022 verrasten we de aandeelhouders met een echte wooncoop-talkshow en een pre-screening van “Duty of Care!”, de nieuwste film van Nic Balthazar. Het werd een succesvolle namiddag waar de goede gevoelens nog steeds van nazinderen.

FB Verslag wooncoop investeerders evenement Nic Balthazar Duty of Care

Het begon allemaal met een campagne

In mei startten we met wooncoop een Vlaamse campagne op om extra geld op te halen voor 8 nieuwe wooncoop-projecten. Om deze kapitaalsoproep af te sluiten en tegelijkertijd nog eens een goede duw in de rug te geven, organiseerden we op zondag 26 juni 2022 een investeerders-evenement. We nodigden onze coöperanten uit, gaven hen de mogelijkheid om special guests mee te nemen, en verrasten hen in De Sphinx in Gent.

Daar werden we allemaal verwelkomd door Nic Balthazar. Hij was er de gastheer van de allereerste wooncoop-talkshow, en gaf ons een pre-screening van zijn allernieuwste film: “Duty of care”, die in september 2022 voor het brede publiek te zien zal zijn.

Duty of Care Nic Balthazar wooncoop

Duty of Care zal de wereld veranderen

De reacties van de wooncoop’ers na de filmvertoning waren laaiend enthousiast en enorm lovend. Menig toeschouwer bleek ook wel een traantje weggepinkt te hebben tijdens de film. 

Nic Balthazar heeft een onderwerp dat op het eerste gezicht vrij saai lijkt, in een meesterlijk verhaal gegoten. De protagonist van de documentaire is de advocaat en klimaatstrijder Roger Cox. De film volgt de inspirerende wereldverbeteraar in zijn queeste om eerst de Nederlandse regering, en later ook oliegigant Shell aan te klagen. Beiden overtreden ze de wet door hun zorgplicht (Duty of care) ten opzichte van de rest van de maatschappij en de planeet niet na te komen. 

Het is een waar David vs Goliath verhaal dat iedereen zal inspireren die de wereld een beetje beter wil maken! Want, zo blijkt uit de film, de wet staat wel degelijk aan onze kant als het  gaat het over de gezondheid van onze planeet, en dus onze toekomst.

Een voorspelling die wij bij wooncoop durven maken over Duty of Care: Deze film zal scoren! Het wordt een waar icoon in de strijd voor een meer duurzame wereld.

wooncoop talkshow Nic Balthazar Charlotte Patyn Duty of Care

De allereerste wooncoop talkshow

Omdat Duty of Care zo inspirerend was, bleek dit de ideale introductie te zijn voor de wooncoop-talkshow. 

De film maakte ons strijdvaardig en gaf ons het gevoel dat we iets moesten doen tegen de klimaatopwarming, en dan, als engelen neergedaald uit de hemel, kwamen enkele wooncoop’ers ons mededelen dat we deel zijn van een beweging die echt impact maakt!

Als start van de wooncoop-talkshow interviewde Nic Balthazar mede-oprichter Karel Lootens. Hij sprak met Nic Balthazar over hoe wooncoop werkt, en hoe deze coöperatieve vennootschap in zijn essentie bijdraagt aan een betere en meer duurzame wereld.

wooncoop talkshow Nic Balthazar duty of care

Daarna nodigde Nic Balthazar Charlotte Pattyn uit op het podium, zij is bewoonster van het Alberthuis, een gemeenschappelijke woonst in Gent. Charlotte vertelde ons dat ze van een heel laag kwalitatieve gedeelde huurwoning kwam, en voor een gelijkaardig bedrag een goed gelegen, net gerenoveerd wooncoop-huis met tuin in de plaats kreeg. Daarnaast ziet ze heel duidelijk dat wooncoop haar ontzorgt, want in haar omgeving ziet ze enorm veel mensen die veel frustraties en stress ervaren bij het zoeken naar een woning op de koopmarkt.

wooncoop talkshow marrielle Albert Nic Balthazar Duty of Care

De derde persoon die geïnterviewd werd door Nic Balthazar was investeerder Marielle Albert uit Leuven. We leerden hoe zij wooncoop’er werd nadat ze initieel op zoek was naar een tweede eigendom om te verhuren. Ze zei dat een tweede eigendom verhuren allemaal wel goed klinkt in theorie, maar dat het toch enorm veel werk met zich meebrengt. En dat terwijl ze via wooncoop al dat werk niet hoeft te doen en toch een gelijkaardig rendement kan behalen. Wat Marielle volledig over de streep trok was dat ze helemaal akkoord is met de missie en visie van wooncoop!

Meer wooncoop-talkshows!

Dat het een top-evenement was werd duidelijk gemaakt door de staande ovatie die alle sprekers  op het einde kregen. De toon was gezet voor een receptie in het sphinx-café, dat voor de gelegenheid omgedoopt was naar het wooncoop-café.

Na enkele uren ging iedereen dan met een goed gevoel naar huis, want we begrepen des te beter dat we via wooncoop allemaal deel zijn van de oplossing. Én ook omdat we ervan overtuigd zijn dat “Duty of Care” een denderend succes zal worden in het najaar van 2022!

Ps: Meer foto's