Header afbeelding

Dit was de Algemene Vergadering 2023

Vorige zaterdag, 6 mei 2023 kwamen meer dan 100 coöperanten van wooncoop samen, online en offline. Tijdens de algemene vergadering bespraken we de resultaten van wooncoop in 2022 en de toekomst van ons ambitieus wooncoop-verhaal! 

Algemene vergadering wooncoop 2023

Het jaaroverzicht van 2022

Hieronder een greep uit de officiële presentatie van de algemene vergadering. Als het ware een jaaroverzicht van 2022.

 1. We kregen 2 nieuwe teamleden: Zjef (communicatie) en Catty (interne coördinatie). 1 teamlid verliet ons: Annelies (bewonerscoach).
 2. De toewijsregels om te wonen bij wooncoop werden volledig vastgelegd. Deze kan je vinden via deze link. 
 3. We kregen te maken met stijgende bouwprijzen. Hierdoor moesten we bijvoorbeeld de bouw van Moos°Herk uitstellen.
 4. wooncoop werd 5 jaar en daarom organiseerden we wooncoop-cafés in alle steden waar we werkzaam zijn. Het allerlaatste 5-jaar-café gaat door op dinsdag 30 mei in Antwerpen. 
 5. Het FSMA vroeg ons om onze investeringsproducten en onze communicatie volledig in lijn te brengen met de Belgische wetgeving rond investeren.
 6. We richtten een Stichting van openbaar nut op om 2 geschonken gebouwen in ontvangst te nemen. wooncoop CV beheerd het operationele luik via een erfpacht van de Stichting.
 7. De projecten:
  1. We kochten 12 appartementen aan in de Bellefleurstraat (begin 2023 volgden de volgende 12)
  2. De Paterssite (Sint-Niklaas) werd aangekocht en de bouw werd gestart.
  3. De Wasserij (Antwerpen) bouwt goed voort.
  4. We kochten een extra unit in cohousing Eikenberg (Brugge)
  5. In 2022 kregen we bouwvergunningen voor Stek Future (Leuven), De Drukkerij (Gent) en Moos°Herk (Hasselt)
 8. Vele woonprojecten zijn vandaag in volle opbouw.  Op dit moment zijn er 46 woonunits bewoond over 15 woonprojecten terwijl er nog 221 woonunits worden klaar gestoomd, en dit verspreid over 13 locaties. Dit vertaalt zich in een verwacht resultaat in de wooncoop-boekhouding, nl een verlies van €221.000,-.  
 9. De totale waarde van wooncoop groeide in 2022 naar meer dan €21.500.000,- met een solvabiliteit van 50%.
algemene vergadering 2023 wooncoop

Extra participatie via de inhoudelijke sessies

Onze coöperanten konden voorafgaand aan de officiële AV, participeren rond 2 belangrijke wooncoop-vragen: (1) Hoe kan wooncoop meer solidair zijn? (2) Wat doen we met de grote vraag rond coöperatief wonen in Brussel?

In Brussel is al langer vraag naar de wooncoop aanpak. We beluisterden hoe onze coöperanten een stap richting Brussel zien en wat hierbij de noden, aandachtspunten en zorgen zijn. 

In de tweede sessies brainstormden meer dan 40 coöperanten mee over de manier waarop wooncoop haar ambities omtrent solidariteit kan vergroten. De deelnemers benoemden de noden voor heel wat mensen: vluchtelingen, mensen met zorgnood, alleenstaanden,… Sommigen vinden het een keuze van elke coöperant op zichzelf om solidariteitsaandelen te kopen, anderen zien liever een structurele aanpak waarbij wooncoop een deel van alle inkomsten besteedt aan solidaire projecten.

Met de input vanuit de inhoudelijke sessies gaat het wooncoop-team het volgende jaar aan de slag.

algemene vergadering 2023 wooncoop

Inspiratie vanuit de Wasserij

Vooraleer we het goede jaar 2022 beklonken op de AV receptie, kwam Ilse van de Wasserij onze harten nog even verwarmen. De bewonersgroep aka De Wassers starten binnenkort namelijk een marketingcampagne die ze willen delen met alle andere wooncoopers. Binnenkort ga je mooie visuals ontdekken in vele mailhandtekeningen van coöperanten!

algemene vergadering 2023 wooncoop de Wasserij De Wassers

Bedankt en tot volgend jaar

Het wooncoop-team en bestuursorgaan danken alle coöperanten voor hun deelname en voor het vertrouwen in wooncoop! Dan rest er ons alleen nog te zeggen: Tot volgend jaar!

PS: via deze link vind je ook nog eens de map met foto’s van de algemene vergadering van zaterdag 6 mei.