Header afbeelding

Over wooncoop

Wooncoop is een wooncoöperatie.

Een wooncöoperatie is een autonome organisatie van personen die zich verenigen om hun woonbehoefte te behartigen, door middel van een onderneming waarvan ze samen eigenaar zijn en die ze democratisch controleren.

Je wordt coöperant door aandelen te kopen.

wooncoop team 2024 coöperatief wonen. Lukas Vanelderen, Liesbeth Van Gorp, Bram Leroux, Joris De Kelver, Anne Verdoodt, Zjef Van Acker en Gerbrand Nootens (c) Michiel Devijver
Het wooncoop team van links naar rechts: Lukas Vanelderen, Liesbeth Van Gorp, Bram Leroux, Joris De Kelver, Anne Verdoodt, Zjef Van Acker en Gerbrand Nootens. Foto door Michiel Devijver.

Het woonmodel van wooncoop

Wooncoopen is een alternatief voor klassiek huren of kopen. Het zweeft er ergens tussenin. Je kan als bewoner, afhankelijk van jouw financiële situatie, jouw maandlast bepalen. Dit stelt je ook in staat om doorheen jouw wooncarrière meer of minder aandelen op te bouwen. Hoe dat werkt ontdek je in onze film.


wooncoop in een notendop

Bij wooncoop dromen we van een toekomst waarin iedereen kan wonen in een kwalitatieve en duurzame woning. Want goed wonen is een basisrecht!

Wij brengen een vergeten woonmodel in de samenleving: het coöperatief wonen,
waar wonen uit de speculatie wordt gehaald en de harde grens tussen kopen en huren verdwijnt. Op vraag van burgers kopen wij panden of gronden, maken ze klaar en beheren het goed tijdens de bewoning. 

Bewoners zijn eigenaar van aandelen in de coöperatie en kunnen zo aan de reële kostprijs een woning huren. De basishuurprijs zakt via aandelen bij intrede en de lat kan hoger gelegd worden door te kiezen voor aandelen-opbouw.

Je kan ook als ethische belegger terecht bij wooncoop.  Door te investeren in aandelen en/of een lening rendeert je geld goed én  help je lokale woonprojecten te realiseren. Je investeert zo op eigen tempo in vastgoed!

Maak de coöperatieve woondroom van de toekomst mee mogelijk en word ook coöperant bij wooncoop.

Opgericht op 27-09-2017

wooncoop is ook een erkende coöperatie en lid van Coopkracht

Het wooncoop team

Deze talenten zetten zich dagelijks in om wooncoop te laten groeien en draaien.

Joris De Kelver

Algemeen Directeur
Financiën, project-management

Joris De Kelver wooncoop coöperatief wonen

Joris heeft altijd geprobeerd zichzelf en de wereld om hem heen beter te begrijpen. In zijn vrije tijd verdiept hij zich dan ook graag in de wereld van de filosofie, waar hij ruimte vindt voor twijfel en verwondering. Eind 2019, na een carrière van 20 jaar bij Dexia/Belfius, traktreerde hij zichzelf op een boeiende transformatieve midlife crisis. Daar ging hij op zoek naar meer innerlijke vrijheid en betekenis. Dat zorgde ervoor dat hij gefascineerd werd door het concept van wooncoop. Het is een fris alternatief in vergelijking met de traditionele modellen van kopen en huren.

Lukas Vanelderen

Oprichter en bestuurder
Management
Financiën

Lukas Vanelderen

Tien jaar ervaring met data-analyse en software in de wetenschappelijke sector. Sinds 2016 bezig rond ruimtelijke ordening,  stadsontwikkeling en wonen. Sociaal en ecologisch bewogen met een hart voor de stad en stadsbewoners.

Gerbrand Nootens

Oprichter
BewonersCoach

Gerbrand volgt sinds een tiental jaar met veel interesse de cohousingbeweging in Gent en omgeving. Na realisatie van het project cohousing de Schilders in Sint-Amandsberg vooral geboeid om de coöperatieve woonvorm in de praktijk te brengen.

Anne Verdoodt

Bewonerscoach
Coöperantenwerking

Anne Verdoodt wooncoop

Het gemeenschaps-leven in de Afrikaanse dorpen waar Anne 10 jaar lang woonde en werkte heeft haar nooit meer losgelaten. Ze vond het een absolute verademing naast het individualisme van bij ons en dat is dan ook wat haar meteen aansprak bij wooncoop. Anne is een geboren verbinder, netwerker en coach, Vandaag begeleidt ze bewonersgroepen van bij de prille zoektocht naar een site, loodst ze hen door de ontwerpfase, en zal ze hen blijven bijstaan tot ver na de verhuis. Zij is de wooncoop-stem aan telefoon, en je eerste contact voor vragen. Anne is tevens toekomstig bewoonster van Moos°Herk.

Bram Leroux

Projectleider
Financiën

Opgroeiend in de stad werd hij geboeid door vraagstukken als de ideale stad en maatschappij. Heen en weer geslingerd door brede interesses besloot hij na zijn studies Burgerlijk Ingenieur-Architect, een manama te doen in Banking & Finance. 2 jaar was hij actief bij de consultant Deloitte om de sprong te maken van denker naar doener als Bouwmeester bij wooncoop. Zijn eieren kan hij kwijt bij het opvolgen van de bouwprojecten en het verder uitwerken van het beleid en het financieringsmodel.

Liesbeth Van Gorp

Projectleider

Liesbeth Van Gorp wooncoop projectleider

In haar professionele en persoonlijke leven wordt Liesbeth gedreven door een diepgeworteld verlangen naar eenvoud en authenticiteit. Ze hecht ook veel waarde aan het belang van gemeenschap en gelooft sterk in de kracht van natuurlijke intelligentie. Liesbeth werkte jarenlang als projectcoördinator bij verschillende organisaties en bouwde meer dan 15 jaar ervaring op. Ze stond aan de wieg van zeer uiteenlopende projecten bij al even uiteenlopende bedrijven: 4 fonteinen in Vilvoorde, Brouwerij De Ridder in Deurne, De Boomgaard in Kessel-Lo, en de herontwikkeling van de sociale woningen in de Wilgenstraat en op de Rozemaai in Antwerpen.

Johannes T'Hooft

Projectleider

Johannes T'Hooft wooncoop architect bouwmeester

Sinds jongs af aan geboeid door duurzaamheid en bouwen. Na bijna tien jaar ervaring als architect helpt Johannes nu om de wooncoop droom te vertalen in kwalitatieve architectuur. Hij gelooft sterk dat goede architectuur en sociale woonvormen de stad aantrekkelijker maken voor iedereen, en helpen om beter dichter bij elkaar te wonen. Sinds 2014 is hij zelf actief bezig met een eigen cohousingproject. Hij zal zich concentreren op onze Gentse projecten

Zjef Van Acker

Communicatie manager

Zjef Van Acker wooncoop

Zjef studeerde af als biowetenschapper in 2012 en was 9 jaar actief in de stadslandbouw. Van pure wetenschapper evolueerde hij langzaam tot gepassioneerde communicator en marketeer. Bij wooncoop is hij nu verantwoordelijk voor de vele verschillende vormen van communicatie. Zjef's doel: Alle wooncoop daken groen krijgen!

De raad van bestuur

De rol van de raad van bestuur is de financiële gezondheid van wooncoop te bewaken.
Ze controleren of het beleid – uitgezet door het management – in lijn is met de doelstellingen van wooncoop en of dit beleid effectief gevolgd wordt.

Luc Miermans

Voorgedragen door de C-vennoten
Voorzitter van de Raad van Bestuur

Luc Miermans

Vele jaren ervaring met de werking van raden van bestuur.
Vertrouwd met bouw(projecten) en beheer van onroerend goed.
Volgde recent een postgraduaat vastgoedbeheer.
Gelooft in cohousing en de coöperatieve aanpak ervan.

Peter Gestels

Voorgedragen door de C-vennoten

icoon Kopie van Tekengebied 2

Meer dan 30 jaar ervaring in bouw- en vastgoedsector.
Bestuurservaring in zowel commerciële vennootschappen als vzw’s.
Overtuigd van wooncoöperaties om wonen betaalbaar te houden.

Charlotte Pattyn

Voorgedragen door de B-vennoten
Bewoner van AlberThuis

Alberthuis Gent coöperatief wonen wooncoop Charlotte Patyn

Werkzaam bij GoodPlanet Belgium en student master in political economy, environmental justice en degrowth. 
Geboeid door hoe we als maatschappij naar een ecologischer en socialer model kunnen (ont)groeien. Vanuit haar eerstelijns ervaringen als bewoner wil Charlotte dan ook heel graag samen met wooncoop een deel uitmaken van deze transitie.

Lukas Vanelderen

Voorgedragen door A-vennoten
medewerker bij wooncoop
Oprichter en bestuurder

Lukas VanelderenWerkt voltijds aan de financiële aspecten, de organisatie en projectopvolging van wooncoop. Tien jaar ervaring met data-analyse in de wetenschappelijke sector. Sinds 2016 bezig rond ruimtelijke ordening,  stadsontwikkeling en wonen. Sociaal en ecologisch bewogen met een hart voor de stad en stadsbewoners.

De algemene vergadering

De algemene vergadering is samengesteld uit alle vennoten.

Een vennoot (of coöperant) is elkeen die minstens één aandeel van wooncoop bezit. 

Elke vennoot heeft een stem in de algemene vergadering, ongeacht het aantal aandelen in zijn bezit.

Volg een infosessie