Header afbeelding

In het kader van de expo ‘Housing Apart Together’ organiseert Architectuurwijzer samen met stad Antwerpen, AG Vespa en Cera op donderdag 28 oktober een avond rond ‘Coöperatief wonen in de stad’. 

Het coöperatief woonmodel is een interessant beheersmodel voor het collectief wonen, maar biedt ook mogelijkheden voor andere types woonprojecten. Vandaag staat dit model in Vlaanderen echter nog in zijn kinderschoenen. Sinds kort hebben enkele pioniers (zoals wooncoop, Oak Tree Projects, Collectief Goed, IBK, … ) hun eerste project gerealiseerd en zijn ze op zoek naar meer projecten. Maar het is geen vanzelfsprekend traject.

Op 28 oktober willen we een nuchtere blik werpen op de haalbaarheid en realiteit van het coöperatief wonen. Vanuit Cera en Architectuurwijzer hebben Lieve Jacobs en Peggy Totté de handen in elkaar geslagen om het thema van coöperatief wonen op de kaart te zetten. Op de website www.cooperatiefwonen.be (en bijhorende lezingen en artikels) geven zij inzicht in de basisprincipes voor de wooncoöperaties. Op 28 oktober geven zij na een korte inleiding het woord graag over aan twee andere experten inzake projectontwikkeling en coöperatief ondernemen.

Filip Canfyn heeft een ruime ervaring vanuit projectontwikkeling en stedelijk beleid. Vandaag maakt hij deel uit van het adviesbureau Rebelgroup, waar hij meewerkt aan diverse adviesopdrachten voor steden en gemeenten. Vanuit zijn zoektocht naar een betaalbaar huurmodel, onderzoekt hij ook het coöperatief model als één van de opties.  Tijdens zijn lezing zal hij vooral tonen wat de potenties en knelpunten zijn in het financiële model voor een wooncoöperatie.

Een tweede expert met veel verstand van project- en gebiedsontwikkeling is Peter Kuenzli. Hij was tot voor kort bestuurslid van het Rotterdams Woongenootschap. Samen met Ninke Happel en Arie Lengkeek, trachtte hij met de wooncoöperatie een nieuw model voor betaalbaar, zorgeloos en goed wonen in Rotterdam te introduceren.

Helaas waren de voorwaarden niet gunstig en hebben zij het initiatief moeten stilleggen. Vanuit deze ervaring  komt Peter tijdens deze avond vertellen over zijn kijk op het coöperatief wonen en de noodzakelijke randvoorwaarden.

Na de lezingen is er ruimte voor debat en vragen vanuit het publiek.


Praktisch

  • Lezingenavond ‘Coöperatief wonen in de stad’
  • Donderdag 28/10/2021, 19u
  • Antwerp Management School, Boogkeers 5, 2000 Antwerpen (Mechelseplein)
  • Inkom is gratis, maar inschrijven is verplicht. Schrijf je nu in via deze link.

Ben je toch verhinderd, stuur dan een mailtje aan info@architectuurwijzer.be. Zo kunnen we je plaats aan iemand anders geven.

Architectuurwijzer organiseert deze avond samen met stad Antwerpen, AG Vespa en Antwerp Management School.

Deze lezingenavond maakt deel uit van een reeks van 4 avonden in het kader van de expo Housing Apart Together.

Ook welkom op:

– donderdag 30 sept – Collectief wonen in erfgoed

– donderdag 14 okt – Kleinschalige woonvormen voor senioren

– woensdag 10 nov – Gezinsvriendelijk én gestapeld wonen


Tekeningen  Ellen Verbiest & Hanne Van Gils

Deze aankondiging verscheen eerder al op architectuurwijzer.be