Header afbeelding

Het fenomeen de Haringrokerij

De Haringrokerij is een gezellige cohousing gelegen dicht bij het centrum van Antwerpen, op een steenworp van de Schelde. Deze cohousing werd opgericht in 1987.

Toen er onvermijdelijk veranderingen kwamen in de opmaak van de gezinnen stapte wooncoop in 2022 mee in het verhaal. De waarden van de bewoners van De Haringrokerij liggen namelijk volledig in lijn met de missie en visie van wooncoop! 

De meesten van de 22 huidige bewoners zijn nog steeds de oprichters, maar midden 2024 vindt er nog een grotere bewonerswissel plaats in de Haringrokerij. Later wordt er dan ook een oproep gedaan om nieuwe coöperatieve bewoners te vinden. Wil je hier als eerste van op de hoogte gebracht worden, geef dan je interesse op via het ik wil wonen formulier.
 
De Haringrokerij Antwerpen wooncoop cohousing
De Haringrokerij Cohousing Antwerpen

Een beetje meer geschiedenis

Rond 1893 richtten de gebroeders Vanden Bemden een haringrokerij op in de Kronenburgstraat. De gebouwen werden ontworpen door bouwmeester Henri Thielens in een neotraditionele stijl.

In 1903 gebeurde een belangrijke uitbreiding, waarbij links van de bestaande gebouwen een magazijn werd aangebouwd met toegang vanuit de Kronenburgstraat. 

In 1987 werd het complex uitendelijk beschermd als monument. Dit is het jaar waarin de oprichting van de cohousing gebeurde!

wooncoop werkt nu aan de Haringrokerij in samenwerking met Stramien architecten.

Coöperatief wonen

Combineer voordelen van huren en kopen door coöperatief te wonen in De Haringrokerij. Je investeert in wooncoop, de coöperatieve vennootschap die De Haringrokerij deels bezit. wooncoop heeft de verantwoordelijkheid voor alle administratie en onderhoud van de woningen. Als bewoner-coöperant huur je dan ontzorgd bij jezelf, en dat aan de werkelijke kostprijs. 

Je maandelijkse woonkost hangt af van (1) de waarde van je aandelen bij intrede, (2) hoeveel je vrienden en familie mee investeren in wooncoop, en (3) je aandelen-opbouw over 25 jaar. Experimenteer met de rekenmodule.

CONTACTEER ONS

Alles over wonen, instappen en investeren:

Geef aan dat je geïnteresseerd bent om
ooit te wonen in De Haringrokerij

lokaal investeren met impact

Maak dit woonproject mee mogelijk
door te investeren in wooncoop