Header afbeelding

Duurzaam Belleggen met wooncoop

Als we het over duurzaam beleggen hebben komen vaak enkel de bank- of beurs producten aan bod. Maar er zijn gelukkig ook alternatieven.

Recent kwamen we in contact met Jasper Vekeman van Duurzaam Beleggen Academy. Zij wilden namelijk een interview met wooncoop doen voor op hun website (lees het hier). Wij zijn vooral zeer enthousiast over een beleggings-organisatie die ook aandacht besteed aan duurzaam en coöperatief investeren.

Daarom zetten we graag Duurzaam Beleggen Academy (DBA) in de kijker!

Zoals de naam het zegt is DBA een online opleiding over hoe je het beste je geld kan beleggen om een duurzame impact te creëren. In een interview met Knack zeiden ze het overlaatst zo:

‘Door gericht en duurzaam te beleggen, kan je de wereld verbeteren’

Aangezien Jasper Vekeman van DBA een interview gedaan heeft met ons, dachten we, waarom niet direct ook wat vragen terug stellen! En zo geschiedde:

Duurzaam Beleggen Academy Jasper Vekeman wooncoop
Siem de Ruijter (links) en Jasper Vekeman (rechts), Bezielers van DBA

Het Interview

Jasper, wat betekent “duurzaam” voor jou?

In onze opleiding leggen we de lat in eerste instantie bewust laag. Duurzaam beleggen betekent voor ons simpelweg dat je verder kijkt dan het financieel rendement en stilstaat bij de impact van je investeringen op bijvoorbeeld het milieu, de mens en de maatschappij. 

Of je rendement belangrijker vindt, of omgekeerd de impact laat primeren, dat moet ieder voor zichzelf uitmaken. Net zoals je als belegger zelf moet kiezen hoeveel risico je bereid bent te nemen, moet je ook nadenken over waar jij duurzaamheid plaatst en hoe je dit concreet wilt invullen. Vandaar dat we opleiding zo belangrijk vinden. We willen mensen helpen die keuzes te maken, maar we schrijven niemand iets voor. 

Persoonlijk ga ik daar best ver in en is duurzaamheid het vertrekpunt om een belegging te overwegen, maar dat hoeft dus zo niet te zijn.

Voor wie is Duurzaam Beleggen Academy?

Onze Academy is er in de eerste plaats voor al wie duurzaamheid belangrijk vindt. Heb je nog geen ervaring als belegger, sta je kritisch tegenover de financiële wereld – een terechte houding trouwens – of moet je een drempel overwinnen om met je geld bezig te zijn, wij helpen je graag op weg. Maar de Academy is er ook voor meer ervaren beleggers die hun portefeuille willen verduurzamen. 

Onze e-learning is zo opgebouwd dat je zelf je weg kan kiezen. Sommige stukken zijn voor beginners. Die kan je als ervaren belegger overslaan. In andere stukken duiken we net dieper in de materie. We helpen je bijvoorbeeld op weg om zelf de duurzaamheid van fondsen of bedrijven te beoordelen.

Duurzaam Beleggen Academy Jasper Vekeman
Siem de Ruijter (links) en Jasper Vekeman (rechts), Bezielers van DBA

De kost voor de online cursus is €125, hoe snel verdien je deze terug? 

Leren hoe je met je geld kan bijdragen aan de oplossingen in plaats van de problemen is natuurlijk onbetaalbaar. Nee serieus, daar valt moeilijk een timing op te plakken, want je rendement hangt af van veel verschillende factoren, bijvoorbeeld je beleggingshorizon en hoeveel risico je wil nemen. 

Om het toch concreet te maken, als de vastgoedprijzen evenveel stijgen als de voorbije jaren en je koopt 10 aandelen bij wooncoop (€2500), dan heb je de cursus al na een jaartje bijna terugverdiend.

Hoe onderscheid je bedrijven die greenwashen van de bedrijven die in hun kern duurzaam zijn?

Greenwashing is en blijft een groot probleem. Bij sommige bedrijven is het natuurlijk duidelijk dat duurzaamheid centraal staat in wat ze doen. Ik denk aan coöperaties zoals wooncoop, maar ook bijvoorbeeld aan bedrijven die circulair werken of pakweg aan waterzuivering doen. 

Ook bij andere bedrijven waar het minder duidelijk is, kan je proberen het kaf van het koren te scheiden. Een eerste goede test is na te gaan of een bedrijf wel met de juiste thema’s bezig is. Als een bedrijf met vervuilende fabrieken uitpakt dat ze op gerecycleerd papier printen en de lichten op kantoor uitdoen ’s avonds, dan weet je dat er iets schort. Zo’n bedrijf moet met de vermindering van zijn uitstoot bezig zijn. 

Een tweede goede test is te kijken of zo’n bedrijf zich concrete, becijferde doelen stelt en die ook haalt. Met holle slogans en loze beloftes alleen gaan we de wereld niet veranderen.

Dankuwel Jasper voor deze fantastische antwoorden. Ontdek Duurzaam Beleggen Academy via hun website, en volg hen via LinkedIn en Facebook.