De Bellefleurstraat
In juni 2022 kocht wooncoop met behulp van 68 investeerders twaalf appartementen aan in de Bellefleurstraat in Gent. In november 2022 kregen we de mogelijkheid om de twaalf appartementen ernaast ook aan te kopen. Via een knotsgekke campagne slaagde wooncoop erin om €1 miljoen extra op te halen in 1 week tijd!
De renovatie start in 2023 om hier tegen begin 2024 een duurzaam woonproject van te maken. Er komen energie-efficiënte warmtepompen voor de 24 appartementen en er wordt stevig na-geïsoleerd waardoor er 2,5 keer minder warmteverlies is. In totaal zal het energieverbruik met 80% dalen en wordt 23,4 ton CO2 per jaar minder uitgestoot. Voorheen waren alle appartementen individuele eilanden waar weinig interactie mogelijk was, tevens was de tuin enkel toegankelijk voor de appartementen op de gelijkvloers. Om de gemeenschap te versterken in de Bellefleurstraat krijgen alle bewoners straks toegang tot de tuin, een washok en nog twee andere collectieve ruimtes,


Een bloeiend woonproject
Het appartementsgebouw bestaat uit vierentwintig wooneenheden: negentien 2-kamer appartementen en vijf 1-kamer appartementen die begin 2024 kunnen bewoond worden. Eind 2022 zegden de eerste bewoners toe voor het project. Zij kregen een appartement toegewezen. In januari 2024 zullen er bewoners worden gezocht voor de nog vrije appartementen. Wil je op de hoogte blijven van vrije woonplekken, vul dan dit formulier in.
Dit project werd natuurlijk enkel mogelijk gemaakt dankzij de vele coöperatieve investeerders en leninggevers. Ook jij kan dit duurzame Gentse project helpen realiseren door te investeren in wooncoop.
Bellefleur solidair
Samen met Gent Samen Solidair organiseert wooncoop “Bellefleur Solidair”: één van de 24 woningen in de Bellefleurstraat wordt gefinancierd door een groep solidaire burgers. Dankzij de burger-investering via solidaire aandelen kunnen kwetsbare huurders er aan een lage woonkost wonen en zich ontplooien.
Het is namelijk een hels karwei om onderdak te vinden voor kwetsbare huurders zoals vluchtelingen-gezinnen en mensen met een beperking. Woningen, gefinancierd via solidaire aandelen in wooncoop kunnen mee een oplossing zijn in deze problematiek.
Klik op deze link voor meer info.

lokaal investeren met impact
Maak dit woonproject mee mogelijk
door te investeren in wooncoop
Meer informatie

Volg een infosessie
Online infosessie – Eerlijk en Duurzaam Wonen & Investeren (Di 20 Feb)
Contact

De 3 principes van wooncoop
Via de coöperatieve vennootschap houden we de stad in handen van de burgers. Door samen eigenaar te zijn, staan we sterker.
Via architectuur creëren we een meer verbonden stad. Onze woningen zetten aan tot interactie met medebewoners en de buurt. Tevens streven we in onze bewoners gelijkwaardigheid en sociale inclusie na.

Bewoners huren bij zichzelf aan de werkelijke kostprijs. De gebouwen en de kosten van het beheer worden gedekt. Niet meer, niet minder.
Tevens heeft het wooncoop-systeem enkele solidariteitsmechanismen die wonen meer betaalbaar kunnen maken: (1) vrienden en familie kunnen bewoners steunen door te investeren, (2) bewoners die meer kapitaal kunnen inbrengen steunen anderen die minder kapitaal kunnen inbrengen en (3) er zijn ook solidariteitsaandelen. Via deze aandelen staan investeerders hun rendement af zodat bewoners aan een lagere maandlast kunnen wonen.

wooncoop beheert het vastgoed op zeer lange termijn. Hierdoor worden écht duurzame keuzes gemaakt. Er wordt gekozen voor kwaliteitsvolle en duurzame materialen zodat de woningen lang meegaan. Ook isoleren we de woningen grondig en zetten we in op duurzame technieken zoals zonnepanelen en warmtepompen.
Door dit te combineren met een eerlijk businessmodel wordt de ecologische en sociale duurzaamheid ook economisch duurzaam.
