Header afbeelding

Gezinnen, groot of klein en... een winkelruimte

We bouwen er enkele gezinswoningen en voorzien ook een winkelruimte of functie voor de buurt.

De Klapekster nestelt zich weldra in de Brugse Poort

Tussen de Bevrijdingslaan en de Klapeksterstraat realiseert wooncoop, samen met een enthousiaste groep toekomstige bewoners, een bijzonder woonproject. De bewonersgroep is nog niet voltallig dus mensen die hier graag willen wonen kunnen zich nog aanbieden.

De toekomstige bewoners investeren zelf hun spaarcenten voor het project en geven tevens de kans aan anderen die ethisch willen investeren . Met andere woorden: Iedereen kan mee investeren voor dit woonproject en zo zelf een stukje mede-eigenaar worden van dit gebouw. Zo dragen we samen bij aan kwalitatief wonen in het hart van de Brugse Poort.

Op de plek waar we neerstrijken bevonden zich tot voor kort de winkel en magazijnen van de fruitwinkel Fruit4You, een begrip in de Brugse Poort. Zoals in elke buurtwinkel kon je er meer dan winkelen alleen. 

Klapekster Gent wooncoop collectief wonen coöperatief wonen

De functie als ontmoetingsplek willen we graag behouden. Samen met 100 huizen van de Brugse Poort en andere buurtorganisaties willen we luisteren naar wat de buurt nodig heeft en onderzoeken hoe wij die noden kunnen helpen invullen.

Zo hopen we van de Klapekster niet alleen een thuis te maken voor de bewoners, maar ook een leuke plek voor de buurt. 

Onze deur staat open.

Hoe je ons kan vinden

De ideale plek voor jou? Dan kan je je opgeven als kandidaat bewoner via deze weg en nemen we contact met je op.

TIMING:

lokaal investeren met impact

Maak dit woonproject mee mogelijk
door te investeren in wooncoop

De 3 principes van wooncoop

Via de coöperatieve vennootschap houden we de stad in handen van de burgers. Door samen eigenaar te zijn, staan we sterker en kunnen we genieten van schaalvoordelen. We creëren schaalvoordelen op vlak van de prijs voor bouwmaterialen, maar ook de juridische, financiële, bouwtechnische en administratieve kosten en kennis worden gedeeld.

Via architectuur creëren we een meer verbonden stad. Onze woningen zetten aan tot interactie met medebewoners en de buurt. Tevens streven we in onze bewoners gelijkwaardigheid en sociale inclusie na.

icoon cooperatief_RGB_transparant

Bewoners huren bij zichzelf aan de werkelijke kostprijs. De gebouwen en de kosten van het beheer worden gedekt. Niet meer, niet minder. Bij coöperatief wonen bij wooncoop gaat ook een deel van de maandelijkse woonkost naar de aankoop van aandelen, zou bouwt de bewoner kapitaal op.

Tevens heeft het wooncoop-systeem enkele mechanismen die wonen nog haalbaarder kunnen maken: (1) vrienden en familie kunnen bewoners steunen door te investeren, (2) bewoners die meer aandelen kunnen inbrengen steunen anderen die minder aandelen kunnen inbrengen en (3) er zijn ook solidariteitsaandelen. Via deze aandelen staan investeerders hun rendement af zodat mensen in armoede aan een lagere maandlast kunnen wonen.

icoon kwalitatief_RGB-transparant

Wooncoop beheert het vastgoed op zeer lange termijn. Hierdoor worden écht duurzame keuzes gemaakt. Er wordt gekozen voor kwaliteitsvolle en duurzame materialen zodat de woningen lang meegaan. Ook isoleren we de woningen grondig en zetten we in op duurzame technieken zoals zonnepanelen en warmtepompen. 

Door dit te combineren met een eerlijk businessmodel wordt de ecologische en sociale duurzaamheid ook economisch duurzaam.

icoon duurzaam_RGB_transparant
"We werken samen met wooncoop, een wooncoöperatie die wonen in handen van burgers wil houden."