Header afbeelding

Wat betekent "betaalbaarheid bij wooncoop?

Bij wooncoop zijn we zeer voorzichtig met het woord “betaalbaar”. Het is namelijk een vrij subjectief woord. Wat voor de ene persoon betaalbaar is, kan voor de andere onbetaalbaar zijn. We kunnen dus niet voor iedereen “betaalbaarheid” beloven. Daarom focussen we ons bij wooncoop vandaag op “Eerlijk” wonen aan een “Eerlijke Prijs”.

Niettegenstaande is wooncoop wel bezig met betaalbaarheid. Maar wat betekent dat dan? Hoe werken we hier vandaag reeds aan? En hoe zal dat wonen dan op lange termijn meer “betaalbaar” maken?

geWOONdoen Real5FairEstate Betaakbaar wonen actie onder stadshal
Een fantastische actie rond "betaalbaar wonen" waar wooncoop aan meedeed.

Vandaag doen we 3 dingen:

1. Aandelen zonder rendement

wooncoop beheert vandaag al 9 units die bewoond zijn door mensen met minder financiële mogelijkheden. Deze woningen worden verhuurd aan 1/3 van een leefloon. We doen dit we doen dit met steun van een lokale groep van vrijwilligers, plus de ondersteuning van een professionele organisatie. Samen gaan we op zoek naar aandeelhouders die  minimum 5 jaar het rendement op hun aandelen afstaan, zodat wij onze huurprijs kunnen verlagen voor mensen met minder financiële mogelijkheden.

2. Kapitaal delen

Een tweede systeem waardoor we bij wooncoop wonen meer betaalbaar maken, is door de kapitaal-nood in groep te evalueren in plaats van per persoon.

wooncoop start enkel een project wanneer de (toekomstige) bewoners 1/6e van het kapitaal kunnen bijeenbrengen. Als er bijvoorbeeld een project is met 33 woonunits die €10 miljoen kost, dan moeten 33 huishoudens €1,67 miljoen samenbrengen. Oftewel, elk gemiddeld €50.000. Omdat de één al meer kapitaal heeft dan de andere, kunnen zo ook mensen die geen €50.000 opzij staat hebben meedoen met wooncoop. 

Via dit solidariteitsmechanisme zijn nu 7% van de bewoners bij wooncoop mensen die er individueel niet zouden voor kunnen betalen.

3. De Achterban

Een 3e systeem is het achterban-systeem. Om een huis te kopen vermijden veel mensen het om geld te lenen bij of aan vrienden of familie. Het kan namelijk voor heel wat problemen zorgen. Via wooncoop is dit gemakkelijker omdat je kan investeren in een coöperatieve vennootschap. Je doet het voor de persoon die je liefhebt, maar er is geen persoonlijk contract. Er is wel een contract via wooncoop, en dat is veiliger voor beide partijen.

Het “investeren als achterban” zorgt ervoor dat de woning betaalbaarder wordt op 2 manieren. 

  1. Ten eerste verlaagt de achterban de drempels om als bewoner in een project in te stappen.
  2. En ten tweede zorgt de achterban ook voor een lagere maandlast. Afhankelijk van als de achterban rendement op hun aandelen wil of niet, krijgt de bewoner 1% of 2% korting op het geïnvesteerde bedrag. Als je totale achterban bijvoorbeeld €100.000 geïnvesteerd heeft, krijg je als bewoner €1000/jaar of €2000/jaar korting. Dit zijn bedragen die een woning betaalbaarder kunnen maken.

De lange termijn impact op betaalbaarheid

Op het moment van dit schrijven heeft wooncoop 27 projecten waarvan 17 nog in opbouw zijn. We kunnen dus nog niet uit eigen ervaring zeggen wat de lange termijn impacten zijn. Maar als we voorbeelden uit het buitenland nemen, dan zien we dat wooncoöperaties tot 20% onder de marktprijs hun woningen kunnen aanbieden

Bij wooncoop zijn we ervan overtuigd dat we deze resultaten ook kunnen behalen. Dit om 2 redenen:

  1. We willen onze panden niet verkopen. Hierdoor maken we duurzame keuzes, en maken we ook geen verloren kosten wanneer er een bewoners-wissel is.
  2. Vandaag lenen we slechts 50% van de projectkosten bij banken. Als het vertrouwen zal groeien kunnen we in de toekomst een hoger percentage lenen. Dit zal ervoor zorgen dat de instapdrempels verlaagd worden, en dus de betaalbaarheid verbeterd wordt.
wooncooperaties in het buitenland percentages overzicht-e1606575008388-768x533
% van wooncooperaties in het buitenland

wooncoop - zo betaalbaar mogelijk

Zoals je kan lezen doet wooncoop heel wat moeite om de woonmarkt eerlijker en betaalbaarder te maken. Niettegenstaande moeten we vaak met pijn in het hart nog heel wat mensen teleurstellen. Mensen voor wie ons eerlijk model nog niet betaalbaar genoeg is.

De Overheid kan hier ook bijdragen om wooncoop te laten helpen de woonmarkt betaalbaarder te maken. Door bijvoorbeeld stimulansen te geven aan wooncoöperaties die nu enkel aan privé-eigenaars gegeven worden, via lagere registratierechten of premies voor duurzame renovaties, door te  werken aan fiscaliteiten, huursubsidies, goedkopere leningen, andere grondvergoedingen, erfpachten van overheidsgronden, enzovoort,…

En als jij persoonlijk wil bijdragen dan kan je gewoon ook zelf coöperant worden. Op die manier help je rechtstreeks mee om de wooncoop woonprojecten betaalbaarder te maken!

ik wil investeren in wooncoop bouwt en beheert de panden coöperatief wonen aandelen