Header afbeelding

TE COOP: De Haringrokerij

De Haringrokerij was in 1993 één van de allereerste cohousings in België. Maar nu zijn er enkele veranderingen op til. De gezinssituatie en woning-noden van een deel van de huidige bewoners zijn veranderd, waardoor ze binnenkort verhuizen naar een nieuw cohousing-project in Antwerpen: De Wasserij

De Haringrokerij willen ze wel in goede handen achterlaten. Daarom verkopen deze pioniers De Haringrokerij aan wooncoop, een andere pionier in Vlaanderen, maar dan voor coöperatief wonen. wooncoop zal  ervoor zorgen dat de cohousing-panden samen blijven en samen zullen beheerd worden. Hierdoor kan je vanaf 1 februari 2023 coöperatief cohousen in de HaringRokerij.

coöperatief wonen?

Eind juli 2022 was “coöperatief wonen” nog volop in het nieuws omdat Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele vijf proefprojecten lanceerde om coöperatief wonen te onderzoeken en te stimuleren.

wooncoop is hier als pionier in Vlaanderen al sinds 2017 mee bezig. Karel Lootens, mede-oprichter van wooncoop zegt het zo:

“Bij coöperatief wonen combineer je de voordelen van huren en kopen. Je investeert in wooncoop en wordt mede-eigenaar van de coöperatieve vennootschap. De coöperatie bezit en beheert dan het woonproject waar jij ontzorgd kan wonen. Hoeveel je dan maandelijks betaalt hangt af van enkele factoren zoals bijvoorbeeld hoeveel kapitaal je inbrengt. En één ding is zeker: het is eerlijk. Als bewoner-coöperant huur je bij jezelf aan de werkelijke kostprijs.“

Als coöperatief wonen de juridische vorm is waarmee je woont, dan is Cohousen de woonvorm. Cohousing is de manier waarop een woonproject ingedeeld wordt.

Karel Lootens: “Een grote misvatting is dat cohousen hetzelfde is als een huis delen. Dit is niet zo. In een cohousing heeft elke bewoner zijn eigen woning met alle basis privé-leefruimtes: badkamer, keuken, living en slaapkamers. Wat je in een cohousing wel deelt zijn extra ruimtes zoals een tuin, een kelder, een gastenkamer, een grote extra keuken of zelfs een eetzaal.”

Cohousing De Haringrokerij werd opgericht om te wonen op een plek waar ruimtes, rechten, plichten en een goed leven gedeeld worden. De pionierende bewoners wilden ook in de stad blijven, dicht bij alles, terwijl ze toch een vriendelijke omgeving hebben voor zichzelf en hun kinderen.

Dat is waar wooncoop en de bewoners van De Haringrokerij elkaar vonden. wooncoop wil een meer verbonden, eerlijkere en duurzamere stad maken,  die in handen is van de burgers. Daarom stapt wooncoop mee in het mooie verhaal van de Haringrokerij. 

Haringrokerij wooncoop Antwerpen IMG_0328
Woning 1 in De Haringrokerij, met de kat als huisbewaarder

2 woningen TE COOP

De Haringrokerij is een gezellige cohousing dichtbij het centrum van Antwerpen, op een steenworp van de Schelde. wooncoop organiseert er op 20 en 22 oktober enkele infosessies rond “coöperatief wonen in de Haringrokerij”. Als je interesse hebt, neem zeker een kijkje op www.wooncoop.be/haringrokerij

Geen evenementen gevonden!
Meer laden