Woon anders in Limburg
Grijp jouw kans om op een andere manier te wonen in Limburg. Droom jij van een kwalitatieve woning in een warme, verbonden buurt – én dat aan een eerlijke prijs? Twee vernieuwende cohousingprojecten zetten binnenkort de toon: Huize Meer Dan Ik in Genk en Moos°Herk in Hasselt.
Coöperatief wonen via wooncoop
In “Moos°Herk” en “Huize Meer dan Ik” kan je coöperatief wonen. Dit betekent dat je als bewoner mede-eigenaar bent van de coöperatie terwijl de coöperatie de woonprojecten bezit en beheert. Zo huur je bij jezelf aan een eerlijke prijs én combineer je voordelen van huren en kopen.

Voordelen van kopen
Als bewoner woon je aan de werkelijke kostprijs. Hoe meer aandelen van wooncoop je bezit, hoe lager de maandlast. Tevens gaat een deel van je maandelijkse woonkost naar de aankoop van extra aandelen, zo bouw je eigen kapitaal op. Je hebt tevens levenslang woonrecht.

Voordelen van huren
Als bewoner word je ontzorgd van heel wat financiële, administratieve en bouwtechnische verantwoordelijkheden. Op die manier kan jij je focussen op het (samen)leven.
Enkele van je mede-bewoners







FAQ
Enkele veel voorkomende vragen
Bij klassieke verhuur loop je als huurder steeds het risico dat jouw huurovereenkomst wordt opgezegd . Dat kan wanneer jouw huurovereenkomst ten einde loopt, wanneer de verhuurder het pand zelf wil betrekken of grote renovatiewerken wil uitvoeren. Het kan zelfs zonder motief als de eigenaar bereid is jou een schadevergoeding te betalen.
wooncoop wil zijn panden nooit verkopen en zal ze ook nooit zelf kunnen betrekken aangezien het geen natuurlijk persoon is. Grote renovatiewerken worden steeds met de coöperant-bewoners besproken. Als coöperant heb je namelijk inspraak in de coöperatie en dus wat er met het door jou bewoonde pand gebeurt. Ook ontzegt wooncoop zich het recht om jou uit jouw woning te plaatsen zonder motief.
Zo garanderen wij jou dat je rustig kan wonen. Zonder schrik dat jouw huurovereenkomst wordt beëindigd. Net zoals bij klassiek eigenaarschap dus.
“Wat is de garantie dat je daar onder dezelfde, of toch gelijkaardige omstandigheden kan blijven wonen ?”
wooncoop legt dit engagement vast in een contract met de bewoners. Enerzijds legt wooncoop het woonrecht vast, anderzijds de plicht van wooncoop om het pand levenslang te onderhouden.
De exacte voorwaarden kunnen vijfjaarlijks herzien worden. (bijvoorbeeld indien de provisie voor instandhouding dient bijgestuurd te worden of indien de omstandigheden op de financiële markten sterk veranderen.
Bij wooncoop kan je als bewoners achterban-investeerder hebben. Deze coöperanten zijn specifiek verbonden aan jou als bewoner. Achterban-investeerders zijn vooral vrienden en familie.
Het “investeren als achterban” zorgt ervoor dat jouw woning betaalbaarder wordt op 2 manieren:
Ten eerste draagt de achterban-investering bij tot het halen van de financiële voorwaarden voor de bewoner om in een project te stappen.
En ten tweede zorgt de achterban ook voor een lagere maandlast. Als jij je rendement behoudt op aandelen ontvangt de bewoner 1% huurkorting / jaar op jouw investering. Indien je als achterban je eventueel rendement afstaat, geldt een hoger kortingstarief dat afhangt van de referentie-intrestvoet. Deze kan je ontdekken via www.wooncoop.be/achterban
Bewoners ondertekenen een huurovereenkomst met wooncoop. De modelovereenkomst werd opgesteld op basis van het nieuwe huurdecreet van januari 2019.
Indien het om een gedeelde woning gaat, dan tekenen de bewoners ook een medehuurpact, een overeenkomst met afspraken tussen de bewoners. Hierin worden onder meer de verdeelsleutel voor de gemeenschappelijke kosten, groepsregels en woonvisie in opgenomen.
Elke bewoner kan beslissen om uit het project te treden mits een opzeg van 3 maanden. De opzeg gebeurt schriftelijk via aangetekend schrijven. De opzeg gaat in op de eerste dag van de maand volgend op de aankomst van de opzegbrief.
Tijdens de opzegperiode zal naar een nieuwe bewoner worden gezocht door de groep en door de vertrekkende bewoner. De bewoner dient op afgesproken momenten toegang te verschaffen tot de te verhuren ruimte. Je kan dan ook kiezen om al dan niet uit de coöperatie te stappen.