AANDELEN

Maak goed wonen mogelijk voor iedereen

Wooncoop investeert in gronden en panden om er betaalbare en kwalitatieve huurwoningen van te maken. De (toekomstige) bewoners kopen aandelen van de coöperatie en worden zo mede-eigenaar, ze huren van zichzelf. Wooncoop geeft de bewoners levenslang woonrecht en beheert en onderhoudt de woningen, met volledige transprarantie en altijd in samenspraak. 

Duurzaam beleggen

Beleggen in wooncoop is meer dan financieel rendement: je investeert in lokale projecten die van coöperatief wonen, naast huren en kopen, mee in de woningmarkt zetten. Je belegt in een coöperatie waar faire economie, transparantie en inzage voorop staan. Een slimme, duurzame en veilige investering.

 

523

Investeerders

14

Projecten

35

Bewoners

6

Steden

Wie kan meebouwen?

Je kunt wooncoop al steunen vanaf €250
Believer

Ja ik sta achter wooncooop. Fijn dat er een cooperatie is die bezig is met nieuwe woonvormen, iets anders dan huren en kopen. Doe zo voort! Ik koop een aandeel als steun.

Bouwer

Ja ik geloof in wooncoop, heb wat spaarcenten en wil die ook laten gebruiken om zo wooncoop projecten te kunnen mee realiseren.

Bewoner

Later wil ik misschien wonen in een wooncoop project, nu koop ik al aandelen om zo te sparen voor mezelf en wooncoop kansen te geven mijn droomplek mee te realiseren.

Investeren in wooncoop

De belangrijkste zaken op een rijtje
Prijs

Een wooncoop aandeel kost €250 en staat steeds op naam.

Aantal

Je kan een onbeperkt aantal aankopen aankopen. De coöperatie kan in totaal voor een maximum van € 5.000.000 ophalen bij de C-aandeelhouders.

Uitstappen

Vraag jouw uitstap aan per e-mail naar aandelen@wooncoop.be, tijdens de eerste zes maanden van het jaar. Aanvragen die later binnenkomen worden behandeld in het volgende jaar.  De uitschrijving vindt plaats in de tweede helft van het jaar.  De uitkering (het scheidingsaandeel genoemd) vindt pas plaats na de goedkeuring van de jaarrekening door de algemene vergadering in het jaar na de aanvraag.
De uitschrijving kan enkel geweigerd worden indien ze de financiële gezondheid van wooncoop in het gedrang brengt.
De formele uitkering vindt dus een hele tijd na de aanvraag plaats, maar wooncoop voorziet de uitkering van een voorschot binnen een redelijke termijn.

 

Rendement

wooncoop beoogt een rendement van gemiddeld 2% per jaar. In de huidige startfase van wooncoop is winst moeilijk haalbaar en zal het het rendement lager liggen. Daarom kijkt wooncoop op een wat langere termijn, en streven we ernaar het gemiddelde van 2% per jaar te halen voor kapitaal dat ons voldoende lang ter beschikking wordt gesteld. Coöperanten die wonen bij wooncoop komen niet in aanmerking voor dividend, maar ontvangen wel een ristorno (korting) op de woonkost.

Roerende Voorheffing

Onder de huidige fiscale wetgeving is de meerwaarde op aandelen van een erkende coöperatie vrij van belastingen.

Risico

We doen er natuurlijk alles aan om te voorkomen dat het fout gaat. Daarom nemen we van bij de start deze basisregels in acht:

1. we investeren pas in een volgende project als er ook de eigen inbreng is van minimaal 1/3

2. vóór de aankoop van een pand/grond of investering hebben we dit voorbereid door gesprekken met bank/schatter/architect-ingenieur

3. elke pand op zich moet economisch kloppen, zo vermijden we dat er een sneeuwbal effect zou zijn

4. operationele uitgaven van de cvba (kantoor, communicatie, boekhouding, verzekering, loon, …. ) worden pas gemaakt als hiervoor ook het werkingsgeld beschikbaar is (tering naar de nering).

Wat heeft wooncoop al gerealiseerd?

Een greep uit onze projecten

Overtuigd?

Sluit je aan bij onze snel groeiende beweging en bouw mee aan wooncoop.
Aandeelhouder in 4 stappen
Stap 1

Je schrijft je in via onze website.

Je geeft je contactgegevens, je gewenste aandelen, en je gewenste betaalwijze door.

(Liever analoog? Klik dan hier voor de pdf)

Stap 2
Je betaalt je wooncoop aandelen via overschrijving, of online.
Stap 3

Wij gaan aan de slag met je aanvraag, en sturen je per mail (of indien gewenst per post) je certificaat op.

Stap 4

Vanaf nu ben je officieel wooncoop aandeelhouder! Je bent welkom op onze algemene ledenvergadering, bewonersoverleggen, en thematische werkgroepen. En natuurlijk staat onze deur/telefoon/email box altijd open voor jouw feedback.

Meer informatie?

We staan altijd klaar om jouw vragen te beantwoorden