Header afbeelding

De nieuwjaarsdrink 2024, een participatief succes

Afgelopen zondag kwam een honderdtal wooncoop-coöperanten samen in De Nieuwe Vrede in Berchem voor de jaarlijkse nieuwjaarsdrink. Dit bijzondere evenement beloofde niet alleen een aangenaam samenzijn en een verdieping van de participatie binnen wooncoop, het was ook de eerste bijeenkomst na het vertrek van mede-oprichter Karel Lootens. De dag begon met inspirerende speeches en werd afgesloten met een gezellige receptie.

wooncoop nieuwjaarsdrink 2024 De Nieuwe Vrede Antwerpen Berchem

Twee inspirerende Speeches

Lukas Vanelderen, één van de drie oprichters van wooncoop, opende de dag met een terugblik op de uitdagingen uit 2023 en hoe wooncoop deze heeft aangepakt. Lukas gaf ons een inkijk in het traject dat het wooncoop-team doormaakte, met het voor velen onverwachte vertrek van Karel Lootens, mede-oprichter van wooncoop.

Na het delen van warme woorden voor Karel, wierp Lukas een blik op de toekomst.  Met trots deelde hij mee dat wooncoop in 2024 drie grote woonprojecten zal afronden, waardoor het aantal bewoners bij wooncoop zal verdubbelen. Tot slot deelde hij de visie van het team en bestuur, met hoopvolle verwachtingen over de participatie van de meer dan 1700 coöperanten bij wooncoop. 

Vervolgens nam Yolan Gielen het woord om de kracht en het belang van het coöperant zijn te benadrukken. Hij gebruikte het voorbeeld van “de allereerste coöperatie”, de mammoetjacht, om zijn punt kracht bij te zetten. Met bevlogenheid liet Yolan ons voelen dat de betrokkenheid van elk lid essentieel is voor het succes en de groei van wooncoop. Zijn toespraak wierp niet alleen licht op het belang van coöperatieve participatie, maar zette ook de toon voor de participatieve sessies die zouden volgen.

Lukas Vanelderen wooncoop nieuwjaarsdrink 2024 De Nieuwe Vrede Antwerpen Berchem
Lukas Vanelderen geeft zijn speech

De Participatie-tafels

Na deze twee inspirerende speeches was het moment daar voor de coöperanten om hun kennis, inzichten en behoeften te delen tijdens de participatie-tafels. De coöperanten gingen met elkaar in gesprek over fundamentele onderwerpen voor de wooncoop-gemeenschap. De centrale onderwerpen waren het onderhoud van bewoonde gebouwen, externe en interne communicatie, ondersteuning van bewonerscoaches, en de algemene noden van onze coöperanten.

De tafelgesprekken werden opgezet door toegewijde coöperanten van de werkgroep coöperantenwerking: Charlotte Pattyn, Michelle Hendrickx en Anne Verdoodt. Het werd een energiek uur, boordevol ideeën, inspiratie en waardevolle feedback. Zowel de werkgroep coöperantenwerking als het team zullen deze inzichten nu verder uitwerken. Op de Algemene Vergadering van 1 juni zullen zij een stand van zaken geven, en ons de volgende stappen presenteren.

wooncoop nieuwjaarsdrink 2024 De Nieuwe Vrede Antwerpen Berchem

De gezellige Nieuwjaarsreceptie

Na de intensieve discussies was het tijd om te ontspannen en te genieten van elkaars gezelschap. Er heerste een warme en levendige sfeer in het café van De Nieuwe Vrede. Het perfecte moment om elkaar beter te leren kennen en na te praten bij een hapje en een drankje. Het was tevens het perfecte moment om te reflecteren over de inzichten van de dag en zelfs wat plannen te smeden. 

De wooncoop nieuwjaarsdrink van 2024 was niet alleen een viering van het nieuwe jaar, maar weerspiegelde ook de kracht van participatie. We willen graag alle aanwezige coöperanten, de inspirerende sprekers en de coöperatieve organisatoren van dit fijne evenement bedanken. De nieuwjaarsdrink legde alvast een solide basis voor een jaar vol gezamenlijke groei en vooruitgang binnen de coöperatie.

Voor wie nieuwsgierig is, hier is de link naar de foto’s van de dag.

PS: Voor het afscheid van Karel stellen we een cadeauboek samen met tal van persoonlijke verhalen, wensen en foto’s. Je kunt jouw bijdrage nog insturen tot en met 20 februari via mail (info@wooncoop.be) of per post naar Land van Waaslaan 130, 9040 Sint-Amandsberg.

wooncoop nieuwjaarsdrink 2024 De Nieuwe Vrede Antwerpen Berchem