Header afbeelding

Het laatste hoofdstuk van het BTW-verhaal

Het is eindelijk volledig goedgekeurd! De prijzen van verschillende woonprojecten van wooncoop zullen niet duurder worden door de eerdere BTW-verhoging op sloop en heropbouw. Want:

Op 2 mei stemde het federaal parlement over de uitbreiding van het verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw. De uitbreiding geldt nu ook voor de bouw van woningen bestemd voor verhuur aan natuurlijke personen. 

Deze BTW-verlaging van 21% naar 6% zorgt alvast voor welgekomen ademruimte om de missie van wooncoop waar te maken.

Cohousing Stek Future Leuven wooncoop coöperatief wonen
Cohousing Stek Future (Leuven) wordt betaalbaarder dankzij de BTW-verlaging

Wat voorafging

Eind 2023, na twee jaren aan slecht nieuws over stijgende bankrentes en bouwkosten, kregen we het nieuws dat de BTW op sloop en heropbouw verhoogd zou worden van 6% naar 21% voor, behalve voor particulieren. Dit was een extra doorn in het oog voor alle mensen die via de coöperatieve aanpak wonen eerlijker en duurzamer willen maken. Wooncoop-projecten dreigden tot wel 10% duurder te worden.

Wooncoop bleef niet bij de pakken zitten en ging in het verweer door deze brief te sturen naar de minister en een petitie te starten om deze te ondersteunen. Door de meer dan 2800 medestanders besliste wooncoop ook om meer in te zetten op beleidswerk. Ook Dieter Van Besien ontpopte zich als medestander van de coöperatieve beweging door te pleiten voor een speciaal statuut voor (woon)coöperaties.

De maatregel wordt nu deels teruggeschroefd door de uitbreiding van het btw-tarief van 6% naar de bouw van woningen bestemd voor verhuur aan natuurlijke personen. De woonprojecten van wooncoop onder deze categorie. 

Wil je het volledige wetsontwerp lezen, dan kan dit via deze link.

Wooncoop blijft werken

Veel van de uitdagingen zijn nog steeds aanwezig. Om wonen volledig eerlijk en duurzaam te maken blijft wooncoop streven naar een speciaal statuut voor wooncoöperaties. Samen met coöperanten en bevriende organisaties blijven we beleidsmakers aanspreken en onderzoeken hoe coöperatief ondernemen en wonen op een juridisch correcte manier ondersteund kan worden door het beleid. 

Heb je zin om hier aan mee te helpen, stuur een mailtje naar info@wooncoop.be.

Je kan ook op de hoogte blijven door onze updates te volgen. Je kan wooncoop vinden op sociale media en je kan je inschrijven voor de wooncoop-nieuwsbrief.

wooncoop lening - leen aan wooncoop - duurzaam en eerlijk investeren bewoner
wooncoop huisjesrij logo cooperatief wonen