Header afbeelding

Joris De Kelver, de nieuwe interim directeur bij wooncoop

Bij wooncoop is begin dit jaar Joris De Kelver gestart als interim directeur. Hij neemt de fakkel over van Karel Lootens en zal het wooncoop team leiden met zijn ervaring in coördinatie, projectmanagement en financiën. Tijd om kennis te maken met Joris.

Joris, kan je jezelf kort voorstellen?

Hallo, ik ben Joris, 46 jaar oud en gelukkig getrouwd met Greet. Samen zijn we de trotse ouders van Julie (17 jaar) en Michiel (15 jaar). 

Ik heb altijd geprobeerd mezelf en de wereld om me heen te begrijpen. In mijn vrije tijd verdiep ik me dan ook graag in de wereld van de filosofie, waar ik ruimte vind voor twijfel en verwondering. Eind 2019, na een carrière van 20 jaar, heb ik mezelf dan ook getrakteerd op een boeiende transformatieve midlife crisis. Daar ging ik op zoek naar meer innerlijke vrijheid en betekenis.

Joris De Kelver wooncoop coöperarief wonen
Joris (links) op pad

Hoe zag jouw carrière er tot nu toe uit?

Als achttienjarige dook ik de wetenschappelijke wereld in door de studies van burgerlijk ingenieur te kiezen. Toen ik was afgestudeerd, voelde ik intuïtief aan dat ik geen ‘echte’ ingenieur wilde worden. Ik werd meer geïntrigeerd door de financiële en economische wereld omdat ik daar toen nog helemaal niets van begreep en ik besliste om bij de Belgische bank Dexia te gaan werken. Het kostte me uiteindelijk meer dan tien jaar om de complexiteit van de financiële sector enigszins te doorgronden. Ik vond het ‘leuk’ om de wereldwijde financiële crisis van 2008 en de Europese schuldencrisis van 2011 vanop de eerste rij mee te maken, omdat ze mijn inzicht in het financiële systeem versnelden. Doorheen de jaren nam ik verschillende rollen op om uiteindelijk op 40-jarige leeftijd adjunct CFO te worden van Belfius, de bank die in 2011 verrees uit de as van het geïmplodeerde Dexia. 


Hoewel mijn laatste functie erg uitdagend was, besefte ik dat ik nog maar zelden verwonderd werd door mijn werk. Een angst bekroop me om vast te komen zitten in een context waarin ik steeds meer zou vervreemd raken van mezelf. Na een jaar wikken en wegen – een proces dat nog versterkt werd door de dood van mijn vader – voelde ik op een dag haarscherp aan dat het tijd was voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Tot ieders verbazing kondigde ik eind 2019 aan dat ik het bedrijf zou verlaten. Het ging zoals Schopenhauer schreef: ‘Wat we bij onze levensontwerpen het vaakst, ja bijna noodzakelijk buiten beschouwing laten, zijn de veranderingen die de tijd in onszelf voortbrengt. Daardoor komt het dat we zo vaak naar dingen toewerken die, wanneer we ze ten slotte bereiken, niet meer bij ons passen.

Joris De Kelver wooncoop coöperarief wonen

Welke waarden en overtuigingen drijven jou in je professionele en persoonlijke leven?

Na mijn vertrek in februari 2020 gunde ik mezelf een sabbatjaar zonder te weten wat deze reflectieperiode me zou brengen, maar vertrouwend op de woorden van P. D. Ouspensky: ‘Pas als we beseffen dat het leven ons nergens heen leidt, krijgt het zin.’ 

Mijn sabbatical werd een boeiende reis van soms lastige introspectie, veel lezen, opnieuw gaan studeren, wandelen en verrijkende ontmoetingen. Tijdens mijn leestocht raakte ik geïnspireerd door het boek On Dialogue van David Bohm, waarin hij uitlegt dat er nog nooit zo’n grote behoefte is geweest aan dieper luisteren en open authentieke communicatie om het hoofd te kunnen bieden aan de complexe problemen waarmee onze organisaties, bedrijven en samenleving geconfronteerd worden. 

Dit inzicht gaf me zin om me te verdiepen in ‘la condition humaine’ en daarom schreef ik me in voor ‘The School of Thinking’, een postgraduaat van de VUB en een heerlijk programma om het plezier van twijfel en verwondering te herontdekken. Ik begrijp nu pas echt hoe essentieel zelfkennis is als je de realiteit om je heen probeert te vatten. Ik ben ervan overtuigd dat persoonlijke ontwikkeling aan de basis kan liggen van een meer bewuste samenleving.

Joris De Kelver wooncoop coöperarief wonen

Wat trok je aan tot wooncoop?

Ik leerde wooncoop kennen via Bram, één van de projectleiders van wooncoop. Enkele jaren geleden, tijdens zijn studie voor zijn master in Banking & Finance, liep Bram stage bij mij in het team, waar we bezig waren met het modelleren van spaargeld. Ik vond Bram een aangename non-conformistische kerel, en door hem kwam ik later in contact met wooncoop.

Het concept fascineerde me meteen, omdat het een fris alternatief biedt in vergelijking met de traditionele modellen van kopen en huren. Ik heb veel bewondering voor de pioniers die wooncoop hebben gebracht waar het nu staat, want zoals Machiavelli (1532) ooit zei: 

Men moet bedenken dat er niets moeilijkers bestaat om aan te sturen, minder kans op succes heeft, en gevaarlijker om door te voeren dan de creatie van een nieuw systeem.’ 

Mijn interesse wordt vooral gewekt door de complexiteit van de uitdaging, de warme mensen in het team, en het verbindende en rebelse karakter van het concept van wooncoop.

Je bent interim-directeur, wat betekent dat juist?

Ik zie mezelf als een ‘vanishing mediator’ die meebeweegt met de evoluerende behoeften van wooncoop. Mijn rol is die van een transitiebegeleider, waarbij ik wooncoop ondersteun om samen met het team, de raad van bestuur en de coöperanten stappen te zetten richting een meer duurzame woonmarkt door coöperatief wonen als volwaardig alternatief op de kaart te zetten.

Liever vermijd ik het label ‘interim-directeur’. Persoonlijk ben ik nog niet overtuigd van de noodzaak voor een ‘algemeen directeur’ voor wooncoop, maar de tijd zal het leren. Mijn ambitie is om mijn rol geleidelijk te verminderen, maar ik blijf beschikbaar zolang mijn ervaring en expertise nodig is.

Verwelkom Joris met je eigen quote van een bekende filosoof. 

Stuur hem een mailtje via Joris@wooncoop.be