Header afbeelding

Sociaal.net onderzoekt

Sociaal.net deed een uitgebreid onderzoek naar coöperatief wonen. Hiervoor interviewden ze expert Lieve Jacobs van CERA.

Bij wooncoop zijn we alvast onder de indruk van de diepgang en de nuance van het artikel. Een aanrader om te lezen en door te sturen dus!

De favoriete quotes van wooncoop

We haalden de meest interessante quotes uit het artikel:

Quote 1

Belgen hebben een baksteen in de maag, luidt het gezegde. Maar alsmaar stijgende huizenprijzen en hogere rentes maken woningbezit voor velen een verre droom. En daar liggen mensen wakker van. 

Quote 2

Bij een wooncoöperatie draait het niet om een belegging, legt Jacobs uit. “Het doel is wonen. De huur die je betaalt is berekend op basis van de reële kosten, niet op basis van de winst die een huisbaas wil maken. Vooral op lange termijn zorgt dat ervoor dat wonen via een wooncoöperatie betaalbaarder zal zijn dan wonen op de reguliere woonmarkt, waar de huurprijzen alleen maar stijgen.”

Quote 3

Wooncoöperaties denken ook meer op lange termijn. “Al van bij het ontwerp wordt rekening gehouden met onderhoudskosten. Daardoor maken ze duurzamere keuzes op vlak van materiaal en bouwtechnieken. De coöperatie zal het gebouw namelijk altijd in haar portefeuille willen houden. Je kan het vergelijken met kloosters. Het is geen toeval dat die vandaag vaak nog in goede staat zijn. Ze werden gebouwd voor de eeuwigheid, en dus niet met de vinger op de knip.”

Quote 4

Dat is dus voor haar doelstelling nummer één voor de nieuwe minister van Wonen: de lokale overheden doen stoppen met verkopen van gronden. “Daarnaast zou ik als ik minister van Wonen was geen renovatiepremies meer geven aan individuele eigenaars. Ik zou enkel premies geven op wijkniveau. In een hele wijk warmtepompen installeren of gevelisolatie aanbrengen is nu eenmaal veel kostenefficiënter dan dit woning per woning doen. Ook dan zal je zien dat daar vanzelf allerlei coöperatieve initiatieven ontstaan. Dat staat als een paal boven water.”