Header afbeelding

Verlag Algemene vergadering 2022

Bij wooncoop worden wij altijd warm van de Algemene Vergadering (AV). Op die dag ontmoeten wij, de aandeelhouders, elkaar om te beslissen over de richting van de coöperatie. Dat is steeds een enorm gezellige en inspirerende gebeurtenis!

De AV van 2022 was ook zeer speciaal. Er werd namelijk een zeer belangrijke beslissing genomen in verband met het rendement op de aandelen. Verder was er natuurlijk ook heel wat ander positief nieuws te melden rond wooncoop. En als kers op de taart werd de AV ook opgefleurd met enkele thematische sessies en mooie vooruitzichten!

wooncoop algemene vergadering 2022

Groot NIEUWS ivm het rendement!

Van 2018 tem 2021 stegen de residentiële vastgoedprijzen met gemiddeld met 4,6% per jaar (*). Toch bleven we bij wooncoop zeggen dat het beoogde rendement op aandelen 2% was. 

Omdat we er bij wooncoop prat op gaan dat we transparant en duidelijk willen zijn, hebben we de aandeel-formules nu zeer specifiek gemaakt. Op de Algemene Vergadering van 2022 werd beslist dat de beoogde waarde van de wooncoop-aandelen de residentiële vastgoedprijsindex zullen volgen (*).

Dat wil zeggen: Aangezien de residentiële vastgoedprijsindex van 2018 tot 2021 steeg met 4,6% per jaar, beogen we ook dat de wooncoop-aandelen hetzelfde rendement zullen volgen.

Dat de residentiële vastgoedprijsindex de voorbije 5 jaar gemiddeld met 4,6% steeg is natuurlijk geen garantie dat dat in de toekomst ook zo zal zijn. Maar als de woningmarkt stijgt, is het wel heel belangrijk dat wooncoop-aandeelhouders daar evenveel van kunnen meegenieten!

Met dit goede nieuws waren er direct enkele bestaande aandeelhouders die meer aandelen wilden bijkopen. Wil ook jij extra aandelen bij kopen? Of wens je je eerste aandelen te kopen? Het kan gemakkelijk via deze link

De algemene vergadering 2022 wooncoop Karel Lootens

Meer goed nieuws

(1) De totale waarde van wooncoop groeide ondertussen naar meer dan 18,8 miljoen euro.

(2) Het resultaat van 2021 is zoals verwacht. Omdat wooncoop bezig is met vele grote investeringen die pas binnen enkele jaren bewoond zullen zijn, is er een verlies van €102.000,- 

(3) En omdat we plannen om nog meer te bouwen, mochten we ook de start aankondigen van een brede marketing-campagne om meer leningen en aandeelhouders te vinden. Deze operatie gebeurd in samenwerking met volta en kompagnon. Bewonder hieronder alvast het eerste campagnebeeld.

De thematische sessies

Omdat inspraak op de Algemene Vergadering nog niet genoeg was, deden we er nog een schepje bovenop. Vooraleer de AV officieel van start ging organiseerden we thematische sessies waar alle aandeelhouders konden meedenken over enkele essentiële wooncoop-vragen.

(1) Bouwmeester Johannes T’Hooft leidde een sessie rond gebouwbeheer (zie foto hieronder). Hoe beheert wooncoop de panden? Aan de hand van enkele vragen werd de temperatuur gemeten en dachten we na over hoe de bewoners ontzorgd kunnen worden rond het onderhoud en herstellingen.

(2) Bram Leroux, ook bouwmeester en financieel medewerker, stelde de vraag: “Hoe kan wooncoop ook mensen met lagere inkomens huisvesten?” Wat velen niet weten is dat wooncoop hier al heel veel doet (zo hebben we bijvoorbeeld een mooie samenwerking met de woongenoten). Maar “alles kan beter” natuurlijk. Daarom verzamelden we de input van alle deelnemers en verwerken het op dit eigenste moment. 

(3) Karel Lootens, mede-oprichter, stelde de vraag: “Op welke manier dient wooncoop nieuwe projecten op te starten?”. Nu is dit vooral vraag-gedreven vanuit bewonersgroepen die een eigen project willen beginnen, én tevens 1/3e van het kapitaal al kunnen samenbrengen. Maar misschien kan wooncoop zelf ook gewoon projecten opstartten en ze zelf realiseren? Ook hier was de input van alle coöperanten zeer waardevol.

Mei en juni worden topmaanden

Schrijf alvast volgende data in uw agenda:

Op 21-22 mei doen we mee aan de Samenhuizendag, en op 25-26 juni doen we een twee coöperanten-evenementen. Eentje in Leuven (op 25 juni), en eentje in Gent (op 26 juni). En dat met een zeer speciale gast. Later meer hierover!

wooncoop samenhuizendag 2022

Wil je je laten inspireren door andere samenhuis-projecten? Of wil je gewoon aan een collectief woonproject meedoen die in de opstartfase is? Dan is de Samenhuizendag ideaal voor jou! 

Verschillende samenhuis-projecten zetten hun deuren open op 21 en 22 mei 2022.