Header afbeelding
Volksraadpleging Gent 8 oktober 2023

Volksraadpleging betaalbaar wonen in Gent

In Gent wordt op 8 oktober een volksraadpleging georganiseerd rond betaalbaar wonen. De actiegroep Te Duur kon dit afdwingen door meer dan 26.000 Gentse handtekeningen te verzamelen.

Deze volksraadpleging vindt plaats op 8 oktober en bevat de volgende twee vragen:

  • Gemeentelijk publiek vastgoed mag niet geprivatiseerd worden: bent u akkoord?
  • Moet de stad Gent een bank van publieke gronden oprichten om 40% sociaal wonen te realiseren (20% sociale huur, 20% bescheiden wonen)

We kregen vaak de vraag: “Wat is het standpunt van wooncoop?” Wij moesten toch even nadenken.

Volksraadpleging Gent 8 oktober 2023

wooncoop stemt “Ja en Ja” en heeft een “maar”

“Ja en Ja!” Natuurlijk vinden we dat stad Gent het onderste uit de kast moet halen om de Gentse wooncrisis op te lossen. Natuurlijk vinden we dat de stad haar eigen vastgoed daarbij zo goed mogelijk moet inzetten en dat de stad zich moet verbinden tot radicaal hogere ambities op het vlak van betaalbaar wonen.

“Maar,” we vinden de twee vragen nogal sturend voor mogelijke oplossingen van de wooncrisis. We geloven niet dat er een zaligmakende oplossing bestaat. De stad (en de hele maatschappij) kunnen creatiever zijn. Zo kunnen verschillende oplossingen geëxploreerd worden die niet (helemaal) overeenstemmen met de twee vragen, bijvoorbeeld wooncoöperaties. 

We vinden dat de stad in haar queeste meer kan putten uit alle beschikbare energie bij burgers, andere bedrijven en andere overheden.

Kom uit uw kot op 8 oktober

Wij roepen dus alle Gentenaars op om deel te nemen aan de volksraadpleging en twee keer ja te stemmen als signaal naar het stadsbestuur om met een open en creatieve spirit alles uit de kast te halen om de wooncrisis aan te pakken.

“En, o ja,” we hopen natuurlijk dat ook alle andere gemeenten en hogere overheden het signaal van deze volksraadpleging luid en duidelijk ontvangen!

Tot 8 oktober!!

Ontdek de wooncoop bijdrage aan betaalbaar wonen: 

Ontdek het wooncoop antwoord op de vraag: “Wat is eerlijk wonen?”: 

Ontdek de wooncoop bijdrage aan betaalbaar wonen: 

Ontdek het wooncoop antwoord op de vraag: “Wat is eerlijk wonen?”: