Header afbeelding

VRP in cohousing De Wasserij

De Vlaamse vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) wenst een coöperatief kantoor te betrekken in de commerciële ruimte van cohousing De Wasserij. 

Op wandelafstand van Berchem-station ontwikkelt wooncoop cv momenteel het coöperatief woonproject De Wasserij. Op de site is een commerciële ruimte beschikbaar, die als kantoorruimte met gedeelde vergaderzalen en eventueel ook een ‘publieksruimte’ voor lezingen of Masterclasses zou kunnen gebruikt worden. De VRP-filosofie is het concept van collectief wonen uiteraard ook heel genegen, dus is het ook een mooie kans om zelf het goede voorbeeld te geven (practice what you preach). Lees er alles over via www.wooncoop.be/vrp

VRP De Wasserij wooncoop Berchem Antwerpen
Wasserij wooncoop cohousing render tuin 2

Cohousing De Wasserij

In de Wasserij komt een woonproject met veel groen waar de ganse buurt van zal kunnen genieten. Want een kwart van dat project werd toevertrouwd aan ons: Een enthousiaste groep omdenkers die ervan overtuigd is dat minder meer kan worden. Samen doen we aan cohousing en collectief wonen onder de naam ‘De Wasserij’. 

De Wasserij? Uit respect voor de geschiedenis van de plek noemen we het zo. In Berchem is en blijft ‘wasserij Goossens’ immers een begrip. Driekwart eeuw lang hebben massa’s mensen in dat dichtbebouwd blok hun was laten doen. Echter, intussen staat de oude industriële wasserij al bijna 10 jaar leeg. Dankzij ons verandert dat. Gelukkig! 

De Wasserij solidariteitscampagne

De toekomstige bewoners van De Wasserij zijn blij. Het is bijna zover: volgend jaar verhuizen ze naar hun nieuwe plek. Dat geluk willen ze graag delen met mensen weinig of geen kansen op de klassieke woningmarkt.

Daarom reserveren ze in de cohousing een grote gezinswoning voor erkende vluchtelingen. Om dat mogelijk te maken, zoeken ze mede-investeerders. Mensen die hun spaargeld tijdelijk willen parkeren bij de coöperatie wooncoop. Mensen die zo een [bak]steentje willen bijdragen aan eerlijker kansen op de woningmarkt.

Klik op deze link voor meer info.

De Wasserij Berchem Antwerpen. Solidariteit. wooncoop
Wasserij wooncoop cohousing render schoorsteen

Facts & figures

Wie?

  • Een bonte bende: 55 gezichten van 1 tot 77 jaar
  • Koppels, jonge gezinnen, individuele bewoners, …
  • Met en zonder cohousing- ervaring

Wat?

  • 27 units: studio’s, appartementen en duplexwoningen
  • Zowel binnen als buiten gedeelde leefruimte voor ontmoeting, (thuis)werken en ontspanning

Waar?

  • In Berchem, dichtbij het station
  • Op de site van de vroegere wasserij Goosens = tussen de Eikelstraat en de Ferdinand Coosemansstraat

Wanneer?

  • De werken zijn gestart in 2022
  • Eerste bewoners verhuizen waarschijnlijk midden 2024

Hoe?

Volg een infosessie voor investeerders

lokaal investeren met impact

Maak dit woonproject mee mogelijk
door te investeren in wooncoop

"Een groep die samen een wonderlijk verhaal schrijft waar minder meer kan zijn"