Header afbeelding

Van Oost naar West

9 woongemeenschappen, 1 bus en 28 deelnemers, dat waren de top-ingrediënten van de Samenhuizen-reis editie 2022. Van 3 t/m 6 juni nam Samenhuizen vzw ons mee doorheen de lage landen om ons te laten inspireren door verschillende co-housing projecten. 

Natuurlijk kon wooncoop niet ontbreken en dus stuurden we twee reporters mee: Chiara en Anne.

Samenhuizenreis 2022 wooncoop Samenhuizen

DAG 1 – vrijdag 3 juni
Het eerste bezoek was aan cohousing GUMM. Waar voorheen jongens en meisjes strikt gescheiden naar school gingen staat nu een een cohousing voor 25 huishoudens!

De tweede stop van de eerste dag was bij cohousing De Okelaar in Wolvertem. Daar zijn ecologisch, sociaal en spiritueel dé drie pijlers van het project, en wonen 23 diverse gezinsvormen samen.

Stop 3 was cohousing De Sijs in Leuven, waar dankzij AGS Leuven betaalbaar wonen mogelijk werd voor 12 gezinnen.

DAG 2 – zaterdag 4 juni

Op dag 2 bezochten we 2 initiatieven van centraal wonen in Nederland. De eerste stop was de Boschgaard, waar een krakerscollectief ging samen zitten met de sociale huisvestingsmaatschappij. De werf groeide, net zoals de tuin die samen met de buurt wordt onderhouden! 

De 2 stop was CW Lismortel in Eindhoven. Dat zijn 62 woningen in 10 clusters met gedeelde ruimtes.

DAG 3 – zondag 5 juni

Op dag 3 stonden bezoeken gepland aan De Haringrokerij (Antwerpen) en Cohousing Waasland.

De Haringrokerij is een pionier project dat sinds 1993 bewoond wordt. De 11 huidige eigenaars en bewoners zijn nog steeds de oprichters. Dit is een speciale stop voor ons, want wooncoop stapt nu mee in het verhaal. Enkele bewoners verhuizen binnen twee jaar naar een ander project van wooncoop: Cohousing De Wasserij in Berchem. Hierdoor komen ook enkele locaties in de Haringrokerij vrij.

Na de Haringrokerij werden we warm onthaald in Cohousing Waasland in Sint-Niklaas. Dit zijn 18 stapelwoningen, 4 grondgebonden woningen, een gemeenschappelijk huis en een grote tuin.

DAG 4 – maandag 6 juni

Op de laatste dag bezochten we de Tuin van Padua in Gentbrugge. Daar werd een kleine kerk omgedoopt tot de gemeenschappelijke ruimte van de 18 woningen waar mensen tussen de 1 en 77 jaar wonen.

De allerlaatste stop was ook een thuismatch voor wooncoop: Cohousing Eikenberg aan de rand van Brugge. Wat enorm mooi is in Eikenberg, is dat elke vierkante meter dak bedekt is met groen, en dat er over bloemen uit de grond schieten.

In deze feeërieke setting werden we warm onthaald werden door de bewoners met apero, eten en de allerlaatste een rondleiding van de samenhuizen-reis van 2022.