Header afbeelding
Solidariteit. wooncoop

Lancering solidariteitscampagne voor kwetsbare huurders

“Solidair met kwetsbare huurders”. Dit is de slogan van een nieuwe solidariteitscampagne. Het ultieme doel? Het ophalen van €700.000,- via solidaire aandelen om 3 nieuwe woningen mogelijk te maken voor kwetsbare huurders.

De moeilijke zoektocht naar een woonst

Voor een grote groep huurders is het vinden van een betaalbare en geschikte woning een permanente strijd. Op de private huurmarkt zijn ze vaak overgeleverd aan huisjesmelkers en voor sociale huurwoningen is er een ellenlange wachtrij. Vluchtelingen hebben het op de reguliere huurmarkt extra moeilijk om het vertrouwen van particuliere verhuurders te winnen. Dit maakt de zoektocht naar onderdak voor mensen op de vlucht een bijna onmogelijke taak. Het resultaat? Ze behoren tot de meest kwetsbare groepen op de huurmarkt.

Gelukkig is er een groeiende beweging van burgers die vinden dat het anders kan. Ze bundelen hun krachten via wooncoop om woningen te verwerven voor deze kwetsbare groepen. Deze woningen worden gefinancierd via solidaire aandelen in de coöperatie.

Sioen Frederik wooncoop solidariteit algemeen

Een campagne om 3 nieuwe woningen te financieren

Op donderdag 14 september lanceren we een ambitieuze campagne om met drie verschillende groepen drie nieuwe woningen te financieren voor kwetsbare huurders, waaronder mensen op de vlucht:

  1. Bellefleur solidair in Gent, getrokken door Gent Samen Solidair en een Hart voor Vluchtelingen: www.wooncoop.be/bellefleur-solidair/
  2. De Woongenoten in Zuidrand Antwerpen. Zij willen een 12de woning financieren in samenwerking met wooncoop. 
  3. Cohousing De Wasserij (Berchem, Antwerpen), zij willen in 1 van hun 27 woningen een gezin op de vlucht opnemen in hun gemeenschap/

Ons streefbedrag voor deze campagne is €700.000,-. Iedereen die deelneemt, investeert in wooncoop voor minimaal 5 jaar en doet afstand van rendement gedurende die periode.

Het afstaan van financieel rendement zorgt voor een enorm sociaal rendement: de verlaagde woonkost voor kwetsbare huurders wordt voor hen betaalbaar.

Marijke Pinoy wooncoop solidariteit solidair

13 solidaire woningen succesvol gefinancierd

Dat het systeem werkt is bewezen want er zijn al 13 solidaire woningen verwezenlijkt. Van de meer 1600 wooncoop-coöperanten zijn maar liefst 306 mensen solidaire investeerders voor 13 woningen in Gent, Boechout en Lier.

Deze 306 investeerders staan allemaal voor 5 jaar het rendement op hun aandelen af, wat resulteert in lagere maandelijkse woonkosten voor iedereen. Bovendien worden mensen op de vlucht opgenomen in een gemeenschap en krijgen ze professionele begeleiding van organisaties zoals “Een Hart voor Vluchtelingen” en “Mondiale Werken.”

Nic Balthazar wooncoop solidariteit solidair

Doe Mee

Deze solidariteitsprojecten zijn een uitnodiging om deel uit te maken van iets groters dan onszelf. Het is een uitnodiging om je te verbinden met wie kwetsbaar is op de woningmarkt.

Door mee te investeren vormen we een gemeenschap die gebouwd is op principes van solidariteit, waarin de kracht van ons collectief het fundament vormt voor een rechtvaardigere en inclusievere samenleving.