Header afbeelding

De algemene vergadering 2024

De Algemene Vergadering is een belangrijke jaarlijkse bijeenkomst voor elke coöperatie, ook voor wooncoop.

Op zaterdag 1 juni 2024 gaat de Algemene Vergadering (AV) van wooncoop door in Syntra Berchem (Antwerpen). Wooncoop-coöperanten zijn van harte welkom op deze belangrijke bijeenkomst. Om de coöperanten de kans te geven goed geïnformeerd te kunnen deelnemen aan de AV, organiseert wooncoop naar goede gewoonte vooraf drie vormingsmomenten. Nieuw dit jaar zijn de twee fysieke coöperanten-bijeenkomsten.

Deze evenementen staan op het programma

 • Maandag 6 mei (19u30): Online vorming: Lezen van een Jaarrekening door Hannes Hollebecq (Cera). 
 • Woensdag 15 mei (19u30): Online vorming: Lezen van een Jaarrekening door Hannes Hollebecq (Cera). 
 • Zaterdag 18 mei (10u00): Coöperanten-bijeenkomst in Antwerpen (@cohousing Indruk), Hoe gaat het met wooncoop? Terugblik, vooruitblik, vraag & antwoord. 
 • Donderdag 23 mei (19u30): Online vorming: Toelichting bij de jaarrekening en begroting van wooncoop. Door Lukas Vanelderen (wooncoop). 
 • Zaterdag 25 mei (10u00): Coöperanten-bijeenkomst in Gent (@cohousing Biotope): Hoe gaat het met wooncoop? Terugblik, vooruitblik, vraag & antwoord. 
 • Zaterdag 1 juni (9u30): De Algemene vergadering @ Syntra Berchem. 
wooncoop algemene vergadering 2024

De Algemene vergadering

De agenda van de Algemene Vergadering van 1 juni ziet er zo uit:

 • 9u30 Onthaal
 • 10u00 Hoe gaat het met wooncoop? Terugblik en vooruitblik.
 • 11u00 Algemene vergadering + Officiële stemming
 • 12u00 Lieve Jacobs als keynote speaker
 • 12u15 Wooncoop projecten in vogelvlucht & Participatie in actie
 • 13u00-14u30 Bubbels met Babbels

Coöperanten kunnen zich inschrijven voor de Algemene vergadering via dit formulier. Er is plek voor 190 mensen en het formele gedeelte van de AV wordt gelivestreamd.

wooncoop algemene vergadering 2022
Geïnteresseerde coöperanten tijdens de AV 2022

De vormingen en coöperanten-bijeenkomsten

Vorming: Het lezen van een Jaarrekening

Door Hannes Hollebecq (CERA)
Datum: Maandag 6 of woensdag 15 mei 2024, 19u30
Locatie: online

Naar jaarlijkse gewoonte wordt deze online vorming verzorgd door Hannes Hollebecq, Adviseur Coöperatief ondernemen bij Cera. Hannes brengt op 6 en 15 mei de geïnteresseerde wooncoop-coöperanten kennis bij die noodzakelijk is om de jaarrekening te begrijpen van elk bedrijf, ook van wooncoop. Dit is een goede voorbereiding voor de volgende Vorming Toelichting bij de jaarrekening en begroting van wooncoop. De volgende vragen worden beantwoord tijdens deze online vorming:

 • Wat zijn solvabiliteit- en liquiditeittests?
 • Wat is de verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur?
 • Hoe worden materiële vaste activa opgebouwd?
 • Hoe wordt een balans opgebouwd?
 • Hoe kan je evoluties aflezen van een jaarrekening? 
 • Wat betekent eigen vermogen?
 • Hoe ga ik om met deze info voor een algemene vergadering.

Wens je een goede basiskennis te hebben rond het lezen van een jaarrekening, schrijf je dan in voor één van de online vormingen op 6 of 15 mei via dit formulier.

Met een basiskennis over het lezen van de jaarrekening kan je deelnemen aan de vorming van 23 mei, waar Lukas Vanelderen de wooncoop-jaarrekening zal toelichten.

algemene vergadering 2023 wooncoop
Tijdens de AV wordt gestemd over de jaarrekening (Foto AV 2023)

Vorming: Toelichting bij de jaarrekening en begroting van wooncoop

Door: Lukas Vanelderen (wooncoop)
Datum: Donderdag 23 mei 2024, 19u30
Locatie: Online

Tijdens deze sessie krijgen de wooncoop coöperanten meer inzicht in de jaarrekening van wooncoop. Lukas Vanelderen, mede-oprichter en financieel manager van wooncoop, doorloopt de jaarrekening voor het boekjaar 2023 zoals deze zal voorgelegd worden op de AV. Hij zal daarbij ook de nodige aandacht geven aan de algemene financiële status van wooncoop. Er is uiteraard tijd voor vragen.

Lukas Vanelderen wooncoop nieuwjaarsdrink 2024 De Nieuwe Vrede Antwerpen Berchem
Lukas Vanelderen tijdens de wooncoop nieuwjaarsdrink 2024

Coöperanten-bijeenkomsten: Hoe gaat het met wooncoop?

Door Lukas Vanelderen en Joris De Kelver (wooncoop)
Data en locaties: Zaterdag 18 mei 2024, 10u00 in Antwerpen; Zaterdag 25 mei 2024, 10u00 in Gent

De reden voor het organiseren van deze bijeenkomsten is die ene vraag die voortdurend gesteld werd in het voorbije jaar: “Hoe gaat het met wooncoop?”  

De coöperanten en het team komen samen in een informele setting waar Joris De Kelver (interim directeur) en Lukas Vanelderen (mede-oprichter) uitgebreid antwoord zullen geven op deze vraag. Samen met de aanwezigen blikken ze terug op een toch wel bewogen 2023 waar de steeds hogere rentetarieven, de hogere bouwkosten en het nieuws over de btw-verhoging enkele projecten vertraagden. Tegelijk wordt er ook gekeken naar de belangrijke stappen die al vooruit werden gezet op vlak van de financiering en de bouwwerven in Antwerpen, Gent en Sint-Niklaas. En natuurlijk is er ook het vertrek van Karel Lootens (mede-oprichter) en de komst van Joris De Kelver en Liesbeth Van Gorp.

Joris De Kelver wooncoop coöperarief wonen
Joris De Kelver
Liesbeth Van Gorp wooncoop projectleider
Liesbeth Van Gorp

Naast een terugblik op de voorbije periode wordt er ook gekeken naar de toekomst. “Waar staat wooncoop vandaag?” en “Hoe ziet de toekomst van wooncoop en van coöperatief wonen in Vlaanderen eruit?”.  Deze bijeenkomst biedt ook heel wat ruimte voor vragen en napraten met Joris, Lukas en de andere coöperanten.

Coöperanten kunnen zich inschrijven voor de bijeenkomst in Antwerpen of in Gent via dit formulier.

 • Zaterdag 18 mei, 10u00 – Cohousing Indruk, Prins Leopoldstraat 60, 2140 Borgerhout, Antwerpen (maximaal 30 mensen). Om 12u is er ook de mogelijkheid om een rondleiding mee te volgen in cohousing Indruk met coöperant Johan Westra. 
 • Zaterdag 25 mei, 10u00 – Cohousing Biotope, Deborah Lambillottepad 1, 9000 Gent (maximaal 50 mensen).

Wil je naar de AV, de vormingen en/of de coöperanten-bijeenkomsten komen, maar ben je nog geen wooncoop-aandeelhouder? Breng hier dan snel verandering in via deze link. Je kan nog t.e.m. 27 mei aandeelhouder worden en aan de Algemene Vergadering deelnemen.